Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος υπό προϋποθέσεις, το σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης θα μπορεί να εκπληρώνει το σκοπό του. Και μόνο τότε από την πλευρά του, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν ειδικής αδειοδότησης, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους. «Το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει το χρόνο της απασχόλησής τους, και υφίσταται και μετά τη συνταξιοδότησή τους” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η επικείμενη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία (IORP II) προσφέρει μια πρώτης τάξεως εκσυγχρονιστική ευκαιρία, για να διασφαλιστεί ότι τα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργούν σωστά και θα εκπληρώνουν το σκοπό τους ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, παρά ως ταμεία εναλλακτικά της κοινωνικής ασφάλισης.

«Επαναφορα του θεσμού της αποταμίευσης» θέλει η ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μέσω των συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλιση, οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία, θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού τους κουμπαρά, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους να διαμορφώνουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως στην σημερινή κοινωνία η έννοια της αποταμίευσης θεωρείται πολυτέλεια και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ιδιωτική συμπληρωματική ασφάλιση αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει μέσα δημόσιες πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την αποταμίευση και θα επιτρέπει στους πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα.

«Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές απευθύνεστε σε μια κοινωνία που η μεσαία τάξη έχει ουσιαστικά διαλυθεί και το 1/3 των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ οι μισοί Έλληνες έχουν χρέη που αδυνατούν να τα ρυθμίσουν. Σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ιδιωτική συμπληρωματική ασφάλιση, αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αυτό μπορεί να αλλάξει αν επαναφέρουμε τον θεσμό της αποταμίευσης, που είναι μια έννοια ξεχασμένη στην ελληνική κοινωνία, που είναι πολυτέλεια. Απαιτείται να σχεδιάσουμε μαζί δημόσιες πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την αποταμίευση. Η ασφαλιστική αγορά προτείνει σύγχρονα μοντέλα αποταμίευσης και η ανάπτυξη της μας αφορά όλους. Το σημερινό σύστημα δεν παρακολουθεί τις σημερινές δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και δεν επιτρέπει στους πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα, ενώ δεσμεύει πόρους από την ανάπτυξη. Οι ανισότητες έχουν μεγαλώσει από τον νόμο Κατρούγκαλου. Το δικό μας σύστημα υπηρετεί την αρχή της ανταποδοτικότητας».

Οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πατάει το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, είναι οι εξής:

– Ο πρώτος πυλώνας είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.

– Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά

– Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.