Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η Μέι δήλωσε σήμερα πρόθυμη να κάνει την πρώτη της υποχώρηση σχετικά με την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Μετά από νέες πιέσεις που της ασκήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι αποφάσισε πως στις 12 Μαρτίου θα φέρει ξανά στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που έχει κάνει με την ΕΕ.

Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο απορρίψει και πάλι τη συμφωνία, θα διεξαχθεί ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου και σε περίπτωση που το κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ παράτασης ενεργοποίησης του άρθρου 50, τότε θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να αλλάξει η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέι ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν δοθεί μικρή παράταση, το θέμα του Brexit θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Δεν επιθυμώ την επέκταση του άρθρου 50. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο να περάσει η συμφωνία και να αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου. Μια πιθανή επέκταση πέρα από τα τέλη Ιουνίου, θα σημαίνει πως η Βρετανία θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. Τι είδους μήνυμα θα δώσει μια τέτοια απόφαση στους περισσότερους από 17 εκατομμύρια πολίτες που ζήτησαν την αποχώρηση μας από την ΕΕ πριν από τρία χρόνια; Σε περίπτωση παράτασης, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως θα πρόκειται για μια σύντομη περίοδο που δεν θα ξεπερνά τα τέλη Ιουνίου».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που είχε δηλώσει πριν από ώρες ότι είναι θετικός στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, επιτέθηκε εκ νέου στην Μέι. «Η πρωθυπουργός επιμένει να δηλώνει ότι αν δεν περάσει η δική της συμφωνία δεν θα περάσει καμία συμφωνία, παρά το ότι η πρόταση της έχει καταψηφιστεί και η προοπτική εξόδου χωρίς συμφωνία έχει απορριφθει. Οι εμμονές της πρωθυπουργού βάζουν εμπόδια στο να βρεθεί λύση».

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι τις τελευταίες μέρες δέχθηκε πολύ μεγάλες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος της. Μετά την αποχώρηση τριών βουλευτίνων, τέσσερις υπουργοί ξεκαθάρισαν στην πρωθυπουργό πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν βγει εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.