Η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αναγνωρίζει ότι «οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι καθοδικοί», λόγω της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους χρειάζεται ακόμα δουλειά από τις ελληνικές Αρχές. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς για να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα έως το επικείμενο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.

Δυσαρέσκεια για κόκκινα δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Οι δανειστές θεωρούν πως το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι σχέδιο που χρήζει βελτιώσεων, καθώς θεωρούν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».

Θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια και θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, η Κομισιόν επισημαίνει πως παρά την όποια πρόοδο στη μείωση τους μέχρι στιγμής, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση τους. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην επιτυχή διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών. 

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως η πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019 είναι καλοδεχούμενη, αλλά την συνολική εικόνα επισκιάζουν επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες συναλλαγές, επισημαίνεται στην έκθεση. Τονίζουν πως η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπόδια, με τις αρχές να μην έχουν εφαρμόσει επαρκή μέτρα για να ξεπεραστούν.

Στον πάγο η ρύθμιση των 120 δόσεων

Η έκθεση δείχνει να βάζει στον πάγο τη ρύθμιση των 120 δόσεων που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση για τους πολίτες με χρέη άνω των 6.000 ευρώ, καθώς επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση

«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Ανησυχούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και την κατάργηση του υποκατώτατου, επισημαίνοντας πως οι δανειστές δεν περίμεναν μια αύξηση αυτής της τάξης. Η αύξηση σε διψήφιο ποσοστό εγείρει ανησυχίες για μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όπως και στις προοπτικές απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων» επισημαίνουν στην έκθεση.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι «πρόσφατες ανακοινώσεις για προσλήψεις στο δημόσιο». τότε το 2019 θα υπάρχει υπέρβαση του κανόνα για προσλήψεις- αποχωρήσεις κατά 1.800 άτομα,  όπως υπολογίζει η Κομισόν. «Είναι καθοριστικής σημασίας για τις αρχές να συνεχίσουν να δίνουν προσοχή στην εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων» σημειώνει, ώστε να αποφευχθεί μία επιστροφή στην προ κρίσεως κατάσταση.