Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Π. Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν βρίσκονται «σε αγαστή συνεργασία» και εργάζονται με κοινό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι η σχέση των δύο πλευρών πλέον έχει αλλάξει.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η Ελλάδα πλέον παίρνει μόνο συμβουλές από τους δανειστές και όχι κατευθυντήριες γραμμές, όπως συνέβαινε μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, καθώς πλέον υπάρχει σχέση συνεργατών και όχι σχέση δανειστή – δανειζόμενου.


«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές. Είμαστε συνεργάτες και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν, όταν εσείς ήσασταν οι δανειστές και εμείς οι δανειζόμενοι». Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους δανειστές και  υλοποιήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αποδίδουν καρπούς και «αυτό είναι καλό σημάδι».

Τόνισε ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003 και επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή «είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «εξαιρετική πρόοδο» της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί και ανέφερε πως περιμένει και αυτός τις αποφάσεις του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. «Ελπίζω και αναμένω ότι τον Μάρτιο θα υπάρχουν σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και αυτό θα αποτελέσει ξεκάθαρο σημάδι προς τις αγορές που θα δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Κομισιόν θέλει να χτίσει ένα success story στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει τη μείωση των κόκκινων δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έδειξαν δυσαρεστημένοι για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν για την προστασία πρώτης κατοικίας όταν δουν ολοκληρωμένο το σχέδιο της κυβέρνησης, αν και επισήμαναν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».