Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ερευνητική γεώτρηση που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Λακκοτρύπη, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την εταιρεία πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο κοίτασμα του οικοπέδου 10 σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Ο πρόεδρος της δήλωσε πως «αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας που αποτελεί αιχμή».

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι  τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω ανάλυση για το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ. «Με βάση την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα απόθεμα φυσικού αερίου ύψους περίπου 5 τρισ. έως 8 τρισ. κυβικών ποδιών. Θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό του δυναμικού των πόρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη, θα είναι εισβολή. «Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός», ανέφερε χαρακτηριστικά.