Όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας «Φιλελεύθερος», το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έχει αξία που εκτιμάται στα 30 – 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο και το τρίτο μεγαλύτερο για το τελευταίο 24μηνο.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γ. Λακκοτρύπης, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, που έχει τα δικαιώματα της γεώτρησης, πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο κοίτασμα του οικοπέδου 10 σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Ο πρόεδρος της δήλωσε πως «αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας που αποτελεί αιχμή».

Σημειώνεται ότι με την επίσημη ανακοίνωση του κοιτάσματος, συνεπάγεται η παραμονή της ExxonMobil στην Κύπρο τουλάχιστον για περίοδο 20ετίας, που υπολογίζεται ότι θα είναι η περίοδος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, και μαζί η δημιουργία υπαρκτών σημαντικών συνδεδεμένων με την Κύπρο οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα συνιστά εισβολή. «Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός», ανέφερε χαρακτηριστικά.