Δημοσιεύτηκε στο Brazil Wire

Μέσα σε λίγα λεπτά, κάποιος πήγε στη σελίδα της Βικιπαίδειας και άλλαξε την πληροφορία για τον πρόεδρο της Βραζιλίας από Μπολσονάρο σε «διαφιλονικούμενη».

Το επόμενο τουίτ έλεγε «Ως αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος της Βραζιλίας, απαιτώ την απελευθέρωση του Λούλα προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα ως Υπουργός Δικαιοσύνης».

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Χουάν Γκουαϊντό έφτασε στη Βραζιλία προκειμένου να συναντηθεί με τον Μπολσονάρο σε μια εκδήλωση επικοινωνιακού χαρακτήρα, που το 247 πολύ γρήγορα βάφτισε «Συνάντηση απατεώνων». Ο Abreu αμέσως προκάλεσε τον Γκουαϊντό σε δημόσια αντιπαράθεση.

Σε μια συνέντευξη στο Carta Capital αποκάλεσε τον Μπολσονάρου αγράμματο και είπε:«Το γεγονός ότι ο πρώην δικαστής Σέρτζιο Μόρο αποδέχτηκε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης με αντάλλαγμα να βγάλει από τη μέση τον Λούλα από την κούρσα της διεκδίκησης της εξουσίας είναι απαράδεκτο. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση μια κυβέρνηση που έπαυσε έναν υποψήφιο χωρίς στοιχεία. Ο Λούλα μπορεί να σώσει την οικονομία της χώρας με την πολιτική του ευαισθησία».

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνησή του θα υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, είπε: «Πρώτα πρέπει να σιγουρευτούμε αν όντως υπάρχει έλλειμμα, για να συζητήσουμε σωστά το θέμα. Αν όντως υπάρχει έλλειμμα, θα το εξαλείψω χωρίς να τιμωρήσω τον λαό της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας τους πόρους της Petroleum και θεσπίζοντας έναν νόμο για τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, όπως κάνουν στη Γαλλία. Η κυβέρνηση πρέπει να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στους φτωχούς».

Αν και ξεκίνησε ως μια φάρσα στα κοινωνικά δίκτυα, η δήλωση του Abreu άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στο 61% του πληθυσμού της βραζιλίας, που δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του ο Μπολσονάρου – μία πρόσφατη δημοσκόπηση τον εμφανίζει να έχει την λιγότερο δημοφιλή προεδρία στον 21ο αιώνα. Καθώς ο συνασπισμός του καταρρέει υπό το βάρος πολλαπλών σκανδάλων διαφθοράς και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους στρατηγούς στο υπουργικό συμβούλιο και τους ακροδεξιούς ιδεολόγους, η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως η στήριξη του πραξικοπήματος του Τραμπ στη Βενεζουέλα και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Η δυσαρέσκεια με τον Μπολσονάρου και μια αίσθηση ότι τον κάνουν ό,τι θέλουν οι στρατηγοί ολοένα και αυξάνεται, τόσο στους δρόμους όσο και στα ΜΜΕ. Καθώς ξεκινάει το καρναβάλι στο Σάο Πάολο, το Baixo Augusta, που αναμένεται να προσελκύσει πλήθη εκατοντάδων χιλιάδων, έχει ανακοινώσει ότι το φετινό του θέμα θα είναι «Μπολσονάρο, πάρ’ τον στον κώλο!»

Ο Abreu, που δίνει τώρα συνεντεύξεις σε βραζιλιάνικα και διεθνή έντυπα σύμφωνα με τον ρόλο του και μιμούμενος τη φωνή του Λούλα, αναμένεται να καταφθάσει στη Βραζιλία από την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Χιλιάδες σχεδιάζουν να τον συναντήσουν στο αεροδρόμιο και να πανηγυρίσουν για τον ερχομό του καινούργιου προέδρου τους.