Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η ΕΕ απέσυρε τη «μαύρη λίστα» των χωρών όπου θεωρείται ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σ. Αραβία, ώστε να καλυφθεί η υπόθεση.

Τα 27 κράτη – μέλη απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν. Προ τεσσάρων εβδομάδων η Κομισιόν είχε συντάξει μια λίστα με 23 χώρες και περιοχές «υψηλού κινδύνου» οι οποίες απορρίπτουν τις δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Με τη λεγόμενη μαύρη λίστα η Κομισιόν ήθελε να δεσμεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις συναλλαγές τους με τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Η μεθόδευση από ΗΠΑ και Σ. Αραβία

Οι 27 χώρες της ΕΕ φέρεται να απέρριψαν  τη μαύρη λίστα, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία αλλά και περιοχές που ανήκουν στις ΗΠΑ (αμερικανικές Παρθένες Νήσοι κ.α.). Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν από τη λίστα. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς φέρεται να έθεσε ευθέως το θέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, προειδοποιώντας για «οικονομικές συνέπειες».

Προ ημερών οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Ευρώπης. Είχα απειλήσει ευθέως τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά εάν θέλουν μια νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά του ξεπλύματος χρήματος η Επιτροπή υποχρεούται να καταθέσει μια μαύρη λίστα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των χωρών και στη σύνταξη νέας λίστας που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.