Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στο άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, λέγοντας πως η συμπόρευση είναι εφικτή, «αρκεί να μην έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά να γίνει με όρους σεβασμού στη διαφορετικότητα και ουσιαστικού προγραμματικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποτύχει να συσπειρώσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς, δίνοντας το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το κενό αυτού του πολιτικού χώρου.

«Όσο το Κίνημα Αλλαγής απουσιάζει από τον πολιτικό διάλογο που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και δεν διατυπώνει έναν σαφή προοδευτικό λόγο, εκχωρεί αναπόφευκτα ζωτικό χώρο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Όταν μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διευρυνόμενες ανισότητες και η φτώχεια ή πώς θα προαχθούν τα κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, αλλά και σε σημαντικά εθνικά θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει να στοιχίζεται πίσω από νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και ακραίες δεξιές επιχειρηματολογίες, τότε δυστυχώς αποδεικνύει ότι έχει σοβαρή κρίση ταυτότητας. Στην πολιτική, όταν υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης, το κενό καλύπτεται. Δυστυχώς ο χώρος τον οποίο για χρόνια κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει άστεγος και ορφανός».

Τόνισε ότι οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς και της Οικολογίας κατάφεραν να συνεργαστούν στη βάση ενός αξιόπιστου προοδευτικού προγράμματος, κέρδισαν τη μάχη απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο υπακούει πρωτίστως στους νόμους της αγοράς.

«Ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, εκφράζεται από πολιτικές τάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ τόξο -από το δημοκρατικό Κέντρο, τους σοσιαλδημοκράτες, τους οικολόγους-πράσινους έως την ανανεωτική ή ριζοσπαστική Αριστερά -με τις διαφορές και τον διακριτό πολιτικό τους λόγο σε επιμέρους ζητήματα.

Όποτε οι δυνάμεις αυτές συνεργάστηκαν στη βάση ενός αξιόπιστου προοδευτικού προγράμματος, η μάχη κερδήθηκε. Η έκθεση της επιτροπής μας παρουσιάζει ένα σύγχρονο όραμα, μια υλοποιήσιμη στρατηγική και 100 συγκεκριμένες προτάσεις για να υποστηρίξει αυτόν τον ανοιχτό διάλογο και πιθανές συγκλίσεις μετά τις κρίσιμες επικείμενες ευρωεκλογές.

Στηρίζεται στην κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ρευμάτων, που δεν είναι άλλη σήμερα από την πρόταξη ενός προγράμματος δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης που στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, την κοινωνική ευημερία για όλους και όχι μόνο για λίγους, την κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος με αποτελεσματικά μέτρα και πολιτικές.

Σε αντιδιαστολή, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο υπακούει πρωτίστως στους νόμους της αγοράς και βάζει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του κοινού δημόσιου πλούτου».