Θέλοντας να δώσει έμφαση στο δίλλημα των επόμενων εκλογών, ο Α. Τσίπρας τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως η ΝΔ αποτελεί πλέον  «υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς», επισημαίνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία από άποψη -και όχι από ανάγκη- μετατοπίστηκαν στην ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξής τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν».

Εκτίμησε ότι θα αποτύχει η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να κερδίσει την ψήφο του συντηρητικού ακροατηρίου, καθώς οι πολίτες αυτές θα στηρίξουν τους αυθεντικούς εκπροσώπους της ακροδεξιάς. Παράλληλα, τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ που θα ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα

«Ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης.

«Ο Κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στην παιδεία και στην υγεία και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5. Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της Ν.Δ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση».

«Δεν ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας»

Ο Α. Τσίπρας κατέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μαύρα ταμεία και δεν ταυτίζετε με τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Πρόσθεσε ότι είναι υπερήφανος για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει βγάλει στη δημοσιότητα τους σκελετούς που έκρυβαν στη ντουλάπα τους τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Πορευτήκαμε με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες. Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι».