Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχουν  2-3 εκκρεμότητες στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα», προσθέτοντας πως  «υπάρχει χρόνος αλλά και η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Σημειώνεται ότι οι όποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν πριν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα αποφασιστεί το αν η Ελλάδα θα λάβει την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Παραμένουν οι ενστάσεις τους

Παρά το ότι οι δανειστές δείχνουν αισιόδοξοι για συμφωνία πριν το Eurogroup, παραμένουν οι ενστάσεις τους πάνω σε κομβικής σημασίας ανοικτά θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ίσως την Τρίτη να υπάρξει συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά εκτιμάται ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.

Η δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση  αλλά και η ΕΚΤ αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία πρώτης κατοικίας είναι σχέδιο που χρήζει βελτιώσεων, καθώς θεωρούν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως το σχέδιο είναι υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια και θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής».

Ζήτημα προέκυψε και με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η έκθεση στην ουσία καλούσε την κυβέρνηση να παγώσει αυτό το μέτρο και να το αφήσει προς συζήτηση δε μεταγενέστερο χρόνο. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας είχαν σπεύσει λίγες ώρες μετά να διαβεβαιώσουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ισχύσει κανονικά και μένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για να μπει σε εφαρμογή. Παράλληλα, ανέφεραν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως τόνιζαν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου. Το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Το παράθυρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Παρά το ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο  επαναδιαπραγμάτευση των πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, οι πηγές της «Ναυτεμπορικής», ανέφεραν ότι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητήσει η ΕΕ, αν και από την Ελλάδα αυτό εμφανιζόταν ως «εθνικός στόχος», αλλά και ως εργαλείο που θα συνέβαλε στο να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση κάνουν λόγο για πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2021 και του 2022 και όχι του 2019 και του 2020. Τονίζουν ότι το θέμα μπορεί να ανοίξει μόνο αν τεθεί ως «εθνικός στόχος» από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και μόνο υπό την προϋπόθεση του να εφαρμόζονται με ταχύ ρυθμό οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλλει οι δανειστές στη χώρα.