Το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Berliner Morgenpost ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε πολλά από τους Έλληνες μέσω των μεταρρυθμίσεων που τους επιβλήθηκαν από τους δανειστές, αλλά αυτό ήταν προς το συμφέρον τους από τη στιγμή που ήθελαν την παραμονή στην Ευρωζώνη

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες – αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και υπογράμμισε πως αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης έχει ξεπεραστεί, χρειάζεται η εφαρμογή κοινής πολιτικής στα δημοσιονομικά.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο Β. Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς μέρους της εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επαναλαμβάνοντας πως είναι υπέρ της καθιέρωσης ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ με «τις κατάλληλες αρμοδιότητες».

«Δεν ωφελήθηκε σε βάρος άλλων η Γερμανία»

Ερωτηθείς για το συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε το Κέντρο του Φράιμπουργκ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, που ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «αυτό είναι λάθος» καθώς χώρες όπως η Ιταλία διατηρούν πλεονεκτήματα όπως τα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ η Γαλλία δεν δέχθηκε ιδιαίτερα πλήγματα.

«Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία».