Μιλώντας στην εκδήλωση των ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε πως το τρίτο μνημόνιο που επέβαλε η κυβέρνηση του ήταν σαφώς ηπιότερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ κατάφερε να το ολοκληρώσει με την κοινωνία όρθια και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και τρίτος δρόμος πέρα από τη ρήξη και την υποταγή.

«Η χώρα μας αν και εκπροσωπεί περίπου το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ξεκίνησε να οικοδομεί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις ασφυκτικές πιέσεις, ένα εναλλακτικό υπόδειγμα”, είπε και πρόσθεσε: “Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ήταν σαφώς ηπιότερο δημοσιονομικά και εστίασε σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Και έτσι αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκτός αυτού της ρήξης ή αυτού της υποταγής».

Η «Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία»

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του για συμμαχία στις ερχόμενες εκλογές, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων» είναι να δημιουργηθεί μέτωπο από σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστερούς και πράσινους, προκειμένου να αποτελέσουν ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.

«Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία.

Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς»

Σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτουν για το ότι επιθυμεί να αλώσει τον χώρο του κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς και δεν επιθυμεί να μετατοπιστεί στην κεντροαριστερά.

«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς». Τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας πως η απουσία του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις θέσεις τους στον χώρο της κεντροαριστεράς.