Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εξήρε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, αλλά και τη συνεργασία του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας.

«Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του τι μπορεί να μας προσφέρει η αποτελεσματική συνεργασία στο ΝΑΤΟ για την επίλυση περίπλοκων ζητημάτων. Στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο βλέπουμε επίσης, τους στρατιώτες μας να εργάζονται δίπλα-δίπλα σε καθημερινή βάση. Και μαζί εργαζόμαστε για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας».

Παρά το ότι το ΝΑΤΟ «είναι το θεμέλιο της ασφάλειας και της ελευθερίας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει στρατιωτική αυτονομία, καθώς «υπάρχουν περιπτώσεις που η Ευρώπη θέλει και είναι ανάγκη να δράσει μόνη της».

Έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Αφρικής, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει την ελευθερία να δρα όταν το αποφασίσει. «Δείτε τις κρίσεις στη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, στην άμεση γειτονιά της. Προς το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε δομές και ικανότητα να δράσουμε όταν το αποφασίσουμε. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας της διατλαντικής ασφάλειας».

Αναφερόμενη στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ένας Λευκός Οίκος να στέλνει αντιφατικά μηνύματα», προσθέτοντας πως «η αμερικανική κυβέρνηση έχει σταθμεύσει περισσότερα στρατεύματα στην Ευρώπη από ότι η προκάτοχός της. Αυτό καταδεικνύει σαφή δέσμευση στη συλλογική ασφάλεια». Επιτέθηκε στη Ρωσία, λέγοντας πως «παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπέσκαψε την ευρωπαϊκή ασφάλεια» στην Κριμαία, ενώ για την Κίνα ανέφερε ότι ανοίγονται προκλήσεις σε πολλά επίπεδα μπροστά στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει πως υπάρχει ανάγκη για έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό προκειμένου να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική…οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο».