Μιλώντας για το δημογραφικό πρόβλημα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν ως κυβέρνηση, κατάφεραν να δώσουν λύσεις σε ένα ζήτημα που δεν αποτελεί επιμέρους πρόβλημα, καθώς συνδέεται με την συνολική πολιτική τοποθέτηση κάθε κόμματος.

«Αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού.


«Εμβληματικές είναι οι δράσεις μας για όλα τα παιδιά στη θέση ενός μοντέλου που αφορούσε μόνο ευάλωτες κατηγορίες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατ. το 2015 σε 1, 42 δισ. το 2018, δηλαδή αύξηση 72%. Το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018. Τα οποία, αντίστοιχα, αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά».

Επίθεση στην πολιτική της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ενημερωμένος από τους συνεργάτες του για τα όσα έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για να προστατέψει τις νέες οικογένειες. Τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι τα 2.000 που δεσμεύεται να δώσει η ΝΔ για κάθε παιδί, αλλά η έλλειψη σε υποδομές παιδικών σταθμών, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη δημιουργία τους τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλύπτονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 150.000 παιδιά.

«Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, δαπάνη, επιδότηση. Γιατί λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα το λύσετε δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί. Εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια. Πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί.

Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να δώσουμε κίνητρα να φτιαχτούν. Από  τον Ιανουάριο του 2019 είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανταποκρίθηκαν  μέχρι στιγμής 110 δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού. Στόχος μας τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών.

Επιλέξαμε να δώσουμε βάρος σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα στο οποίο διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία, επέλεγε να κλείνει τα μάτια, υποταγμένη στη γραφειοκρατία, τα στερεότυπα και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Κι αυτό ήρθατε να το εξαγγείλετε σήμερα αλλά έχει γίνει νόμος εδώ και έναν χρόνο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα, ούτε κορώνες για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη».


«Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα, δεν θα στερήσουμε από τον τόπο μας, τις νέες γενιές των ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος. Γι΄ αυτό και από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 66 χιλιάδες νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Και έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η δημοσιότητα και η επιτάχυνση της διαδικασίας η οποία αφορά περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ενώ παράλληλα, θεσπίσαμε πριν ένα χρόνο, τη δυνατότητα όσων έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 12 έτη στη χώρα, να αιτηθούν την πολιτογράφηση τους».

Η «βολή» για Αντετοκούνμπο

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που του δόθηκε η ιθαγένεια από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο ίδιος και τα στελέχη του χαρακτήριζαν λαθραίους  και εισβολείς τους μετανάστες, υποστηρίζοντας πως απειλούν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας.

«Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν. Πολύ περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο με οδηγό αυτές τις αρχές. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για λαθραίους, για εισβολείς, για τη δήθεν απειλή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και νοιάστηκαν μονάχα για μια στιγμή.

Μόνο και μόνο για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη μιας περήφανης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους είναι Ελληνόπουλα, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες, αγάπησαν την πατρίδα και μας γεμίζουν χαρά και περηφάνια με τις επιτυχίες τους».