Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος είκοσι προσώπων για την πυρκαγιά στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο. Διώκονται για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη (πλημμελήματα).

Οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος, εντόπισαν ευθύνες και πριν από τη φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., Περιφέρεια, τους δύο δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ανάμεσα στα είκοσι πρόσωπα που διώκονται, βρίσκονται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προσταςίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων, διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος, με δύο λόγια χάος».

Η Εισαγγελία εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων. Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν έως και τα δέκα χρόνια. Αν και τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού μελετήσει τη δικογραφία, θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκόμενους.

Εκτός αυτού ανοικτές παραμένουν και άλλες δικογραφίες. Συγκεκριμένα, δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός), δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής, δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, ανοικτές είναι οι δικογραφίες στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου, στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, που ανατέθηκε στον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC). Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, στις κατασβέσεις πυρκαγιών εμπλέκονται πολλοί φορείς και δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να προκύπτει ασυνεννοησία λόγω των προβλημάτων συντονισμού. Παράλληλα, γίνεται λόγος για άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και ελλιπής εξοπλισμός.

Το πόρισμα: