«Έχουμε νομιμοποιηθεί ως πολιτικό κόμμα και στόχος μας είναι να κατέλθουμε σε μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προκηρυχθεί για φέτος», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος Μελίσα Ροδρίγεθ, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο eldiario.es.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το «Κοινωνικό Σπίτι» ήλθε στο προσκήνιο μέσα από καταλήψεις κλειστών κτιρίων στη Μαδρίτη, προσφέροντας κατοικία και υπηρεσίες σε οικογένειες και πρόσωπα με ανάγκες, μόνο όμως σε Ισπανούς πολίτες που προσέφευγαν στην τράπεζα τροφίμων και ζητούσαν βοήθεια, και όχι σε ξένους ή μετανάστες.

Επίσης το ισπανικό δίκτυο Μετανάστευσης κατήγγειλε στην εισαγγελία το «Κοινωνικό Σπίτι» για βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, ιδίως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 2017.

Η επίθεση το 2016, με βόμβες μολότοφ, στη Μαδρίτη είχε στόχο ένα από τα πιο σημαντικά κι εμβληματικά τεμένη της πόλης. Η Εισαγγελία άσκησε δίωξη για φυλετικό μίσος ενάντια σε 11 μέλη του, αλλά στο τέλος διέταξε έρευνα μόνο για τη Ροδρίγεθ.

Το «Κοινωνικό Σπίτι» μαζί με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Φάλαγγα» και η «Ισπανία 2000», πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στην Πλατεία Κολόν κατά του διαλόγου της κυβέρνησης με την ηγεσία της Καταλονίας.