Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Open, η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην ίδια και σε 19 ακόμα πρόσωπα για την καταστροφική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, επισημαίνοντας πως «κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ανακριτές θα εξετάσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαπιστώσουν αν υπήρξαν αμέλειες ή παραλείψεις».

Επιτέθηκε σε ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, λέγοντας ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι και μέλη της Αυτοδιοίκησης που φέρουν ευθύνη για την «παγίδα θανάτου» στο Μάτι, δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή κουνούν το δάχτυλο και εκμεταλλεύονται το πένθος των οικογενειών που έζησαν την τραγωδία.

«Χρειάζεται υπομονή. Κάποιες φορές, και οι αθώοι πρέπει να περιμένουν. Όσοι έχουμε μαυροφορεθεί, επειδή χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, ξέρουμε καλά μέσα μας ότι, δικαίωση δεν υπάρχει. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν επιχειρούν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Γι’ αυτό και αντιμετώπισα μια αμείλικτη χυδαιότητα από τους πολιτικούς αντιπάλους μου και μέλη της Αυτοδιοίκησης, που είχαν βγάλει κατηγορητήριο, αγνοώντας ή παραχαράσσοντας το θεσμικό πλαίσιο.

Δεν μας εξήγησαν ποτέ γιατί μπάζωσαν τα ρέματα, γιατί επέτρεψαν να γίνει το Μάτι παγίδα θανάτου. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Όσοι φέρουν ευθύνη ας σωπάσουν. Και ας δουλέψουμε όλοι, ώστε να μην δίνουμε κάθε φορά ραντεβού με την επόμενη τραγωδία. Η κα Γεννηματά, όπως και αρκετοί άλλοι που μου επιτέθηκαν, αποτελούν μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης. Υπηρέτησαν επί μακρόν την Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, και έχουν ευθύνες για την κατάσταση που κληρονομήσαμε. Δεν μπορεί να κουνάς το δάχτυλο, και να πατάς στο πένθος των οικογενειών».

Την Τρίτη, αφού έγινε γνωστή η ποινική δίωξη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι η περιφερειάρχης όφειλε να είχε παραιτηθεί από τη στιγμή που συγκαταλέγεται στους υπεύθυνους στο Μάτι.

«Η κ. Δούρου όφειλε να είχε παραιτηθεί αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι. Η κ. Δούρου όφειλε να παραιτηθεί αμέσως μετά την παραπομπή της στη Δικαιοσύνη ως μία από τους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι. Η Ν.Δ. δεν ζητάει σήμερα την παραίτηση της κ. Δούρου. Θα την οδηγήσουν σε παραίτηση οι πολίτες σε 81 μέρες, στις 26 Μαΐου, οριστικά και αμετάκλητα».

Την παραίτηση της ζήτησε και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πολύ σημαντικά καθήκοντα της. «Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του, προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν».

Στη συνέχεια η Ρ. Δούρου απάντησε πως η Φ. Γεννηματά υπήρξε υπερνομάρχης και είχε τις αρμοδιότητες στην Πολεοδομία, καλώντας την να σωπάσει. «Θέλω να πω ότι δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει υπερνομάρχης όταν οι νομαρχίες και η υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας. Δηλαδή όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου. Και, αν μου επιτρέψετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της».