Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab News, που επικαλείται πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, την Τετάρτη οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της ΕΕ απέρριψαν τη μαύρη λίστα κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που προτάθηκε από την Κομισιόν και περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εδάφη των ΗΠΑ.

Η Κομισιόν πρόσθεσε στη σχετική λίστα τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Παναμάς, η Σ. Αραβία, η αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ, το Πόρτο Ρίκο και οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα στις 14 Φεβρουαρίου δεν περιλαμβάνονται στη λίστα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Gafi), του οργανισμού που είναι αρμόδιος για να συντονίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξυγίανση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και του οποίου προεδρεύουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ.

Διαφώνησαν για τη «διαφάνεια»

Όπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση των 28 υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το πρόβλημα που εντοπίστηκε σχετικά με τη λίστα ήταν πως «δεν δημιουργήθηκε με μια διαφανή και ανθεκτική διαδικασία που θα έδινε τη δυνατότητα στις  κατηγορούμενες χώρες να αναλάβουν αποφασιστική δράση έναντι των φαινομένων, τηρώντας συγχρόνως το δικαίωμα ακρόασής τους για να αποδείξουν. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν πως «αδυνατούν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση».

Ο εκβιασμός από ΗΠΑ και Σ. Αραβία

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν από τη λίστα. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς φέρεται να έθεσε ευθέως το θέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, προειδοποιώντας για «οικονομικές συνέπειες».

Προ ημερών οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Ευρώπης. Είχα απειλήσει ευθέως τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά εάν θέλουν μια νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά του ξεπλύματος χρήματος η Επιτροπή υποχρεούται να καταθέσει μια μαύρη λίστα. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των χωρών και στη σύνταξη νέας λίστας που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί και πάλι από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Politico, προ ημερών η Σ. Αραβία είχε απειλήσει εμμέσως για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ, σε περίπτωση που γινόταν δεκτό το αίτημα να ερευνηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της λίστας θα πρέπει πρώτα να τεθεί υπό την επεξεργασία αυστηρών νομικών διαδικασιών. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρόταση αυτή, καθώς δεν στηρίχθηκε σε μια διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα αναγκάσει τις χώρες που θίγονται να πάρουν αποφασιστικά μέτρα και ίσως να αναθεωρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με όσους τους κατηγορούν, χωρίς να δίνουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν για όσα τους προσάπτουν».