Πρόκειται για ακροδεξιά, υπερσυντηρητική καθολική ομάδα με την ονομασία Hazte Oir, που σημαίνει «Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί» και επιδιώκει την αναίρεση της νομικής προστασίας που προσέφερε η νομοθεσία του 2004 στη LGBTQ+ κοινότητα. Το λεωφορείο έχει περάσει από τη Βαρκελώνη, τη Βαλένσια, τη Σεβίλη, το Κάντιθ και την Παμπλόνα, με σκοπό να καταλήξει στις εκδηλώσεις της ημέρας της γυναίκας.

Ένας δικαστής στη Βαρκελώνη αρνήθηκε να κατασχέσει το λεωφορείο αυτής της σωβινιστικής καμπάνιας, καθώς δήλωσε πως ενώ τα συνθήματά τους προκαλούν αποτροπιασμό, προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου. Τη Δευτέρα το είχαν σταματήσει ακτιβιστές και είχαν πετάξει μπογιές και έσκισαν τα αυτοκόλλητα.

Επίσης οι χρήστες του τουίτερ ανέβαζαν φωτογραφίες με διάφορα memes που ειρωνεύονται την καμπάνια και τη χρήση του προσώπου του Χίτλερ.


Η νομοθεσία στην οποία εναντιώνονται, σύμφωνα με τον Independent, περιλαμβάνει ένα πενταετές πρόγραμμα προϋπολογισμού 1 δις το 2017, με μέτρα που θα προστατεύουν τα θύματα βίας, όπως είναι η προώθηση των υποθέσεων μέσα σε 72 ώρες και η παροχή νομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας στα θύματα. Ο Λουίς Λοσάντα, εκπρόσωπος της ομάδας αυτής, δήλωσε ότι «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τη βία, αλλά κάποιοι, για ιδεολογικούς λόγους, θέλουν μόνο να μιλούν για “έμφυλη βία”, διαπράττοντας μια διάκριση εις βάρος των ανδρών, των παιδιών, των εφήβων και των γηραιότερων, που επίσης υφίστανται κακομεταχείριση και επιθέσεις».

Από το 2008 μέχρι το 2015, 58 άνδρες έχουν δολοφονηθεί από τη σύντροφό τους ή την πρώην σύντροφό τους, σε σύγκριση με 488 γυναίκες, δείχνει μια επίσημη σχετική μελέτη στην Ισπανία.

Είναι η δεύτερη φορά που κάνουν μια τέτοια εκστρατεία. Την πρώτη φορά ήταν εναντίον των τρανς ατόμων, με ένα σύνθημα που έγραφε «Τα αγόρια έχουν πέος και τα κορίτσια αιδοίο. Μη σε κοροϊδεύουν. Αν έχεις γεννηθεί άντρας, είσαι άντρας. Αν είσαι γυναίκα, θα συνεχίσεις να είσαι γυναίκα».

Οι νόμοι για την έμφυλη βία βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ισπανία όταν το ακροδεξιό Vox δήλωσε πως θα στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό μόνο υπό τον όρο ότι οι ακροδεξιοί σύμμαχοί τους θα δέχονταν να ανακαλέσουν τη σχετική νομοθεσία.