«Αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως η σελίδα τώρα είναι λευκή και πρέπει να τη γράψουμε. Αντιμετωπίζουμε πολλών ειδών προκλήσεις. Η πρώτη είναι πρακτική, καθώς πρέπει να ανταποκριθούμε σε μια τεράστια διοικητική προσπάθεια γιατί αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
 
Δίνοντας προτεραιότητα τόσο στο σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει την αλλαγή ονομασίας της γειτονικής χώρας, όσο και στη γενικότερη σύσφιξη των σχέσεων με τη χώρας μας που μπορεί να επιφέρει η συμφωνία, ο Ν. Ντιμιτρόφ έκανε ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές «ευκαιρίες» που μπορούν να προκύψουν στη χώρα του.
 
«Θα θέλαμε, για παράδειγμα, να σπουδάζουν οι αξιωματικοί μας στις ελληνικές παραγωγικές σχολές αντί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Στην οικονομία, επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για συνεργασίες. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εμπορικός μας εταίρος και μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να διπλασιάσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Ήδη Έλληνες επιχειρηματίες άρχισαν να έρχονται και να αναζητούν ευκαιρίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δύο χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι» αναφέρει σε άλλο σημείο στη συνέντευξή του, καθώς και πως «Δεν συμβαίνει συχνά, στις μέρες μας, στον κόσμο να βλέπεις πολιτικούς να σκέφτονται περισσότερο για τις νέες γενιές και λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό που σηματοδοτούν οι δύο αφηγήσεις είναι το στοίχημα ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα».
 
Επί της ουσίας της συμφωνίας ο ΥΠΕΞ του γειτονικού κράτους αναφέρει ότι «μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών 'πάρει μπροστά', οι πολίτες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί δεν το καταφέραμε αυτό τη δεκαετία του '90». Ταυτοχρόνως, «αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως τώρα η σελίδα είναι λευκή και πρέπει να την γράψουμε».
 
«Στην περίπτωσή μας το κίνητρο να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα είναι περισσότερο εμφανές, όμως εμείς κάναμε και τα περισσότερα. Εμείς ήμασταν αυτοί που αλλάξαμε το όνομά μας, που αναθεωρήσαμε το Σύνταγμά μας, που στείλαμε επιστολή σε όλες τις χώρες του κόσμου να μη χρησιμοποιούν πλέον το παλιό μας συνταγματικό όνομα, αλλά το νέο, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”» σημειώνει ακόμη ο Ν. Ντιμιτρόφ, εκθειάζοντας την Ελλάδα για τη στάση της.
 
«Η Ελλάδα, που δεν είχε το ίδιο ισχυρό κίνητρο, ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη χώρα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών» προσθέτει.

 
Αναφορικά με το ζήτημα της γλώσσας της χώρας του, ο ίδιος δηλώνει πως «η γλώσσα μας ανήκει στις σλαβικές. Καταλαβαινόμαστε πολύ καλά με τους γείτονές μας από Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία· αυτό είναι το πολιτιστικό πλαίσιο του έθνους μας. Κι αυτός έσπειρε τη σύγχυση στον λαό μας και προκάλεσε την οργή των Ελλήνων».
 
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ν. Ντιμιτρόφ στην Εφημερίδα των Συντακτών.