Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, 1.000 πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, αναμένεται να μετεγκατασταθούν στην Πορτογαλία. Οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο πλευρών που οδήγησαν στην υπογραφή της Διοικητικής Διευθέτησης, είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει συμβολική αξία. «Πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και αποτέλεσμα, όταν προσπαθούμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, αρχές που αποτελούν θεμέλιο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η διοικητική διευθέτηση, που έχει μεγάλη συμβολική αξία, θα αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης το συντομότερο δυνατό

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες προβλέπεται η μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία 1.000 αιτούντων ή/και δικαιούχων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται σε Δομές Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η διοικητική διευθέτηση είναι σύμφωνη με την ισχύουσα διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο και δίνει προτεραιότητα σε οικογένειες, ενώ έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.