Προς αναβολή δείχνει να πηγαίνει η απόφαση των δανειστών για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα, κυβέρνηση και δανειστές έδειχναν αισιόδοξοι για θετική απόφαση στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή», η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη το βράδυ δεν είχε ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές.

Το βασικό θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να τονίζουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια και τη σταθερότητα των τραπεζών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  το πιθανότερο είναι να μετατεθεί να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα  στην άτυπη σύνοδο της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σχετικά με το νέο πλαίσιο.

Η δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση  αλλά και η ΕΚΤ αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία πρώτης κατοικίας είναι σχέδιο που χρήζει βελτιώσεων, καθώς θεωρούν πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά».

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως το σχέδιο είναι υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια και θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής».

Σημειώνεται ότι προ ημερών Φραγκίσκος Koυτεντάκης, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα της εκταμίευσης, τονίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα αποσταλεί και πολύ κακό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της χώρας  και θα σχηματιστεί η εντύπωση πως από τη στιγμή που τελείωσε το πρόγραμμα λοξοδρομούμε».