Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Ε. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για τον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα που κινείται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ισχυρίστηκε ότι παρά το κενό που υπάρχει εκεί μετά τη μετατόπιση του ΚΙΝΑΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα και παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς βλέψεις να μετατοπιστεί στην κεντροαριστερά.

«Ο  ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα, τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, από όλους όσοι ήταν αποκλεισμένοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ακόμη και την εποχή της λεγόμενης «ευμάρειας», αλλά και όσους οραματίζονται μία σύγχρονη κοινωνία μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Ήταν και είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν διεκδικεί να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ αφήνει ένα κενό σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Αυτό που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως μικροκομματική σκοπιμότητα αλλά επειδή το θεωρεί επιτακτική ανάγκη, είναι η συμπόρευση με όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για να μπει ένας φραγμός στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις από τη Σοσιαλδημοκρατία και το χώρο της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων όχι μόνο σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και των δικαιωμάτων αλλά, πρωτίστως, σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος».

«ΝΔ και τηλεοπτικά συμφέροντα χρησιμοποιούν κατά κόρον τα fake news»

Αναφερόμενη στο φαινόμενο των ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων και στο κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, η υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ και τα τηλεοπτικά συμφέροντα που τη στηρίζουν, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδει να υιοθετήσει κάθε ανοησία που κατασκευάζεται στο διαδίκτυο σε έναν κατήφορο που δεν έχει επιστροφή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, και κυρίως η ΝΔ, σε συνεργασία με τα εκδοτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα που την στηρίζουν, χρησιμοποιεί κατά κόρον τα fake news ως πολιτικό εργαλείο και για αυτό χαρακτήρισα την στάση της τοξική. Από το ταξίδι στις Μαλδίβες μέχρι το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα η ΝΔ έχει σπεύσει να υιοθετήσει κάθε ανοησία που κατασκευάζεται στο διαδίκτυο σε έναν κατήφορο που δεν έχει επιστροφή.

Το γεγονός πάντως ότι η αντιπολίτευση έχει ανάγκη τα fake news για να βάλλει κατά της κυβέρνησης, σχετίζεται με τις διαδοχικές διαψεύσεις που έχει υποστεί το αφήγημα της, με τη γνώση ότι το οικονομικό της πρόγραμμα προκαλεί τρόμο στην πλειοψηφία των πολιτών αλλά και με την αγωνία να αποκρύψει από τους πολίτες το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια και θέτει στο επίκεντρο τους πολλούς.  Ως κυβέρνηση έναν τρόπο έχουμε για να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό τον ορυμαγδό, τη σωστή ενημέρωση για όσα υλοποιούμε αλλά και την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες».

«Πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης που θα ζήλευε και το ΔΝΤ»

Ερωτηθείσα για την επόμενη μέρα των εκλογών και τον λόγο που πρέπει να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας, η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως απέδειξαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να είναι εγγυητές για την αναπτυξιάκη πορεία της οικονομίας. Παράλληλα, δήλωσε πως στο επίκεντρο των πολιτικών τους είναι οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ που σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης που θα ζήλευε ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ο λόγος είναι ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας αλλά και την ενίσχυση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που εγγυάται, και το απέδειξε αυτό και εν μέσω Μνημονίων, ότι στο επίκεντρο των πολιτικών του είναι οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η προστασία και η ενδυνάμωση μισθωτών και συνταξιούχων. Ότι μπορεί, τέλος, να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που δεν θα ενεργεί με βάση τα συμφέροντα μιας μικρής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ.

Αντίθετα, η ΝΔ έχει πολιτικό στόχο την παλινόρθωση του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή το πρόγραμμά της είναι ακραία αντικοινωνικό. Οι πολιτικές θέσεις και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι ο ίδιος θέλει να οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στο σκοτεινό παρελθόν των Μνημονίων: κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της Υγείας, παραχώρηση κρατικών υπηρεσιών σε ιδιώτες – εργολάβους, επαναφορά της ρήτρας 1 προς 5 στο δημόσιο, αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης που θα ζήλευε ακόμη και το ΔΝΤ».