Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, την Κυριακή ο εκπρόσωπος του SDF, Μουσταφά Μπαλί, γνωστοποίησε πως ξεκίνησαν την «τελική επίθεση», προκειμένου να διώξουν από την πόλη Μπαγκούζ τις τελευταίες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους» που έχουν απομείνει στην ανατολική Συρία.

Παρά το ότι από το 2014 οι τζιχαντιστές έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στη Συρία και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, θεωρούνται ακόμα σημαντική απειλή για την περιοχή, παρά το ότι επί της ουσίας είναι εγκλωβισμένοι στην Μπαγκούζ.

Ο SDF, υποστηριζόμενος από Κούρδους και αμερικανικές δυνάμεις, από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε να εντείνει τις πιέσεις του προς τους τζιχαντιστές, πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά κύματα από αέρος και εδάφους. Την προηγούμενη εβδομάδα  περίπου 8.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Μπαγκούζ, ενώ περίπου 500 στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» παραδόθηκαν.

Το Euronews αναφέρει ότι συνολικά περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες των τζιχαντιστών έχουν παραδοθεί . Το «Ισλαμικό Κράτος» υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στην ευρύτερη περιοχή το 2017, όταν το SDF και ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να τους τρέψουν σε φυγή από την πόλη Ράκα, αλλά και την ιρακινή πόλη Μοσούλη.