Το θετικό κλίμα που αποτυπώνουν οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί και του Μάριο Σεντένο δεν σφραγίστηκε από τη θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Έτσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαθέτει δεκατρείς ημέρες στη διάθεσή της για την ολοκλήρωση των εκκρεμμοτήτων, ώστε άμεσα να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, και να εκταμιευθεί η επίμαχη δόση. Όπως μεταφέρεται, το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εξάλλου, στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον νόμο Κατσέλη, η Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφει πως οι τράπεζες τάσσονται με την άποψη της κυβέρνησης για διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΚΤ εμφανίζει επιφυλάξεις για το εύρος της προστασίας, και ειδικά για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο τα δάνεια μικρομεσαίων που έχουν προσημείωση της κύριας κατοικίας.

Σημειώνεται πως την Τρίτη αναμένεται και η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο του μεταμνημονιακού προγράμματος της χώρας, με ειδικό ενδιαφέρον στην πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνοντας τα κόκκινα δάνεια και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ακόμη, αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά στο ζήτημα του αφορολόγητου, καθώς και στην προεία των δημοσιονομικών, και τις «απειλές» από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το ζήτημα των αναδρομικών του Δημοσίου.