Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τα ξημερώματα της Τρίτης Γιουνκέρ και Μέι κατέληξαν σε συμβιβασμό, κάνοντας κάποιες αλλαγές στα όσα είχαν συμφωνήσει για το Brexit, προκειμένου να περάσει η σχετική συμφωνία στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο συμβιβασμός αφορά στο θέμα του backstop στα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας και δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή σκληρών συνόρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροποποιημένη συμφωνία, η ΕΕ εγγυάται ότι «δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον». Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Τερέζα Μέι τόνισε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται αποτελεί αντίγραφό του.

Ο συμβιβασμός συμπεριλαμβάνει κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια μονομερής διακήρυξη του Λονδίνου, που αναφέρει ότι θα μπορεί να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ καταρρεύσουν.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντνγκτον, ανακοίνωσε πως «η πρωθυπουργός απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη», προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο θέμα λύθηκε και πλέον το μπαλάκι περνά στην πλευρά των βουλευτών που μέχρι στιγμής αρνούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Τελεσίγραφο από ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπογράμμισε ότι «η επιλογή είναι σαφής: Ή θα γίνει αποδεκτή αυτή η συμφωνία ή μπορεί το Brexit να μην πραγματοποιηθεί ποτέ».

Ανυποχώρητοι οι Εργατικοί

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκαθάρισε το βράδυ της Δευτέρας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με την Express, ο Κόρμπιν έκανε λόγο και πάλι για αποτυχία της Μέι να διαχειριστεί το Brexit.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η συμφωνία με την Κομισιόν δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο. Αφού η συμφωνία της για το Brexit απορρίφθηκε με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, η πρωθυπουργός έπαιξε ριψοκίνδυνα με το ρολόι, απέτυχε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αρνήθηκε να αναζητήσει κοινό τόπο, μια συμφωνία που το κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποστηρίξει».

Η κρίσιμη ψηφοφορία

Σε περίπτωση που η πρόταση της Μέι καταψηφιστεί την Τρίτη, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την Τετάρτη αν επιθυμούν αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πρόταση που με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται αδύνατον να υπερψηφιστεί. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι την Πέμπτη οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης του άρθρου 50 που θα καθυστερήσει την ημερομηνία του Brexit.