Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος κατήγγειλε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του πρότεινε να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας», ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος απέκλεισε κάθε τέτοια σκέψη. «Η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος».

Η Μ. Ζορμπά διέψευσε πως πρότεινε τη μεταφορά του γλυπτού και «φωτογράφησε» μερίδα των ΜΜΕ που έβαλε κατά της. «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Ωστόσο, ο Κ. Βαρώτσος δήλωσε σε συνέντευξη του τη Δευτέρα στο liberal.gr ότι η Μ. Ζορμπά του ζήτησε να ανταλλάξουν το γλυπτό του με άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου, ενώ τόνισε πως σε πρώτη φάση η Μ. Ζορμπά αρνήθηκε ότι συναντήθηκε μαζί του.

«Ζήτησε ένα ραντεβού μαζί μου την περασμένη Παρασκευή. Στις 7.30 το απόγευμα. Μάλιστα πήγα νωρίτερα γιατί μπερδεύτηκε και νόμιζα πως ήταν στις 7. Στη συνάντηση πριν από εμένα ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε μέσα. Η κ. Ζορμπά μόλις κάθισα μου είπε: “Έχω μια ιδέα”. Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας.

Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει “τι θα έλεγες να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;”. Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;

Μου απάντησε ότι “ναι σκεφτόμαστε εδώ να στείλουμε το Δρομέα στα Σκόπια”. Στη συνέχεια μου είπε ότι είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ. Εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι. Κάποια στιγμή της είπα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, της απάντησα “Μένω εμβρόντητος”. Συνέχισε όμως λέγοντας μου να το σκεφτώ και να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Της απάντησα αμέσως μετά πως δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα και το έργο δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκεί η συζήτηση σταμάτησε και συνεχίσαμε με άλλα θέματα που άπτονται του χώρου, για το Μουσείο και θέματα που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο του υπουργείου. Όμως θέλω να τονίσω ότι έμεινα εμβρόντητος δεύτερη φορά. Έμεινα εμβρόντητος όταν έμαθα ότι διέψευσε αυτή τη συζήτηση. Μια συζήτηση που έγινε. Εγώ απλά επιβεβαίωσα όταν ρωτήθηκα από δημοσιογράφους για το θέμα. Δεν μπορούσα να το αμφισβητήσω. Και να σας πω και κάτι δεν θεωρούσα ότι έπρεπε να δοθεί συνέχεια. Είχα πει όχι και το θέμα για εμένα είχε λήξει εκεί».

Απαντήσεις ζητά η ΝΔ

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για θλιβερή υπόθεση και ζήτησε από το υπουργείο και τη Μ. Ζορμπά να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη θέση τους σχετικά με την ιδέα της ανταλλαγής.

Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση.  Το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη “ιδέα”. Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

Διαψεύδει η Β. Μακεδονία

Με δήλωση του σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Β. Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ξεκαθάρισε ότι  δεν υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία για ανταλλαγή αγαλμάτων. «Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αγάλματα τα οποία εκπροσωπούν περιόδους της ελληνικής ιστορίας της περιοχής θα επισημανθούν ως τέτοια. Δεν υπάρχει όμως καμία άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Είμαστε πάντα αφιερωμένοι στο έργο της απόλυτης εφαρμογής της Συμφωνίας».