Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του neweurope.eu που ασχολείται με ζητήματα διαφθοράς σε επίπεδο Βρυξελλών και έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην υπόθεση Κεφαλογιάννη, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει στην κατοχή της εκατοντάδες έγγραφα με τη μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα κίνησης λογαριασμών που αφορούν την υπόθεση. Μεταξύ των στοιχείων που φέρεται να έχει στην κατοχή της η OLAF, μία ηχογράφηση διάρκειας μίας ώρας, η οποία σημειώνεται πως έχει γίνει αποδεκτή και έχει κριθεί παραδεκτή τόσο για τους σκοπούς της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομικής χρήσης.
 
«Ο Κεφαλογιάννης, προς το παρόν, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ηγέτη της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για να επιλεγεί εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα επιβεβαίωσε ότι θα είναι στη λίστα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας πάλι τον περασμένο μήνα» αναφέρει το δημοσίευμα, δίνοντας παρακάτω αναλυτικά στοιχεία για το περιεχόμενο της έρευνας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη διαφθορά.
 
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως έχει στην κατοχή του ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών του προσωπικού γραφείου του Μ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας πως τα συγκεκριμένα αναδεικνύουν «μόνο ένα από τα ζητήματα της υπόθεσης». Σε αυτά περιγράφεται η εικόνα διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών (APA), για τους οποίους ο Κανονισμός (EC Regulation 160/2009) προβλέπει πως οφείλουν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί, για να γίνει κατανοητή η παράβαση των κανονισμών, πως οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά βάση στις Βρυξέλλες, και προσλαμβάνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με καθεστώς ειδικό και διαφορετικό από τους δημόσιους υπαλλήλους. Από την άλλη, τοπικοί βοηθοί, εργάζονται στην εκλογική περιφέρεια ενός ευρωβουλευτή και προσλαμβάνονται βάσει εθνικού συμβολαίου, με σχετική νομοθεσία και φορολογία.
 

Ο «υπάλληλος» και η «ομερτά»

 
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που επικαλείται το neweurope.eu, στελέχη του γραφείου του Μ. Κεφαλογιάννη στην πραγματικότητα δεν κατοικούσαν καν στις Βρυξέλλες, με τα έγγραφα να αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς που εφαρμόστηκαν ώστε η ευρωβουλή και τα τρίτα μέρη να μην καταλάβουν πως υπήρχε συνεχής παραβίαση των κανονισμών, για να αμοίβονται ως στελέχη της ευρωβουλής άτομα που έκαναν άλλη εργασία εκτός Βρυξελλών. Κατά τα έγγραφα, εμφανίζονται να υπογράφουν συμβάσεις, ή ακόμη και να ενημερώνονται για τον όροφο και τον αριθμό των γραφείων στα οποία υποτίθεται πως εργάζονταν, ώστε να μην «καρφωθούν» στους ιθύνοντες.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα της 4ης Ιανουαρίου 2016, ένας APA που δεν κατοικούσε στις Βρυξέλλες έστειλε μηνύματα για βοήθεια στα ελληνικά, στην προσπάθεια να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της «από απόσταση» εργασίας του.
 
«Θα χρειαστεί να έρθω ξανά στις Βρυξέλλες. Υπολογίζω στις 18-22 αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη» φέρεται να αναφέρεται σε μήνυμα, στο οποίο περιλαμβάνεται στη συνέχεια μια δέσμη οδηγιών για τις διαδικασίες. «Θα χρειαστεί να εισάγεται το intranet σας (δίκτυο προσωπικού) για την ενεργοποίηση του email μου και για ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει» αναφέρεται ακολούθως, ενώ συνεχίζει: «σε καθημερινή βάση όπως μου δόθηκε να καταλάβω στις συναντήσεις που είχα με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού» (έμφαση στο πρωτότυπο). Οι οδηγίες συνεχίζονται για να συζητηθούν τα πρωτόκολλα για τους κωδικούς πρόσβασης, προτού καταλήξουν σε αμφιβολίες σχετικά με την απομακρυσμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Δεν ξέρω αν μπορώ να εισέλθω από μακρυά για να ελέγξω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. επειδή είναι πιθανό να ζητήσουν πράγματα – όπως μου είπαν – όπως άλλα έγγραφα ή ο,τιδήποτε άλλο» αναφέρει ο «υπάλληλος».
 
Σημειώνεται πως η λέξη «από μακρυά» φέρεται να αναγράφεται στην αγγλική γλώσσα. «Αν δεν είναι δυνατό», το email συνεχίζει, «τότε θα πρέπει να [ελέγξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου] σε τακτά χρονικά διαστήματα και εάν είναι απαραίτητο να το γνωρίζω, να το προωθήσετε σε μένα στο προσωπικό μου email».
 
Σε άλλο μέρος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δημοσιεύει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, το ίδιο APA ζητάει πληροφορίες για τον όροφο και τον αριθμό του Μ. Κεφαλογιάννη, για τον οποίο «υποτίθεται πως θα πρέπει να γνωρίζω, στην περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή μαζί μου. Παράλληλα, τονίζει στο ίδιο μήνυμα την ανάγκη «ομερτά» όπως αναφέρει αυτολεξεί το δημοσίευμα, της αναγκαίας εχεμύθειας που πρέπει τα «κορίτσια στο γραφείο να έχουν υπόψη τους», στην περίπτωση που κάποιος εμφανιστεί και τις ρωτήσει. Στο τέλος του ηλεκτρονικού μηνύματος, το ίδιο πρόσωπο συνοψίζει τη βοήθεια που είναι αναγκαία, και καταλήγει «ενημερώστε το γραφείο για την “ύπαρξή μου” και στείλτε οποιοδήποτε email/πληροφορία χρειάζεται να γνωρίζω».
 

Και δεύτερος «προσωρινώς απόντας»

 
Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλη «ροή» ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορά και δεύτερο «προσωρινώς απόντα» APA, για τον οποίο το New Europe ενημερώθηκε πως επίσης δεν ζει στις Βρυξέλλες. Για τη δεύτερη δέσμη emails, το δημοσίευμα αναφέρει πως διαπιστώνεται η απροθυμία του προσωπικού να κάνει το «ακριβό ταξίδι από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες» για την ανανέωση της σύμβασής του. Όπως αναφέρεται, το πρώτο από αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχει ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου του 2014 και είναι γραμμένο σε κεφαλαία.
 
Σε αυτό, ο αποστολέας ρωτά ένα μέλος του προσωπικού του Μ. Κεφαλογιάννη που πράγματι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εάν μπορεί να πάει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να πάρει την ανανεωμένη σύμβαση άλλου APA, που θέλει να αποφύγει το ταξίδι στις Βρυξέλλες. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, φέρεται να ακολουθεί άλλο μήνυμα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου του 2014, κατά το οποίο ένα στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από τον APA να πάει και να υπογράψει τη σύμβασή του. Μάλιστα, σε επόμενο μήνυμά του με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου του 2014, ο ίδιος «υπάλληλος» του γραφείου του Μ. Κεφαλογιάννη αναφέρεται στο αίτημα του υπαλλήλου της ευρωβουλής χαρακτηρίζοντάς τον «ηλίθιο».
 
Υπενθυμίζεται πως, όπως ανέφερε η ίδια ιστοσελίδα τον περασμένο Φεβρουάριο, «ο ευρωβουλευτής κατηγορείται πως άλλαξε το μισθολογικό κλιμάκιο της και την προβίβασε στο ανώτατο, με καθαρές  αποδοχές 6.912 ευρώ τον μήνα, με την προφορική συμφωνία ωστόσο να του καταβάλλει περίπου το 60% της αμοιβής της. Αποτέλεσμα, να παίρνει το ποσό των 4.240 ευρώ από τις απολαβές της συνεργάτιδάς του, εκτινάσσοντας τις δικές του στις 18.000 ευρώ τον μήνα, με το επιπλέον ποσό να μην εμφανίζεται σε καμία δήλωση πόθεν έσχες του».
 
Το δημοσίευμα του New Europe κλείνει με την «υπόσχεση» πως «περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ηχητικά και άλλες έρευνες της OLAF που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί» αναμένεται να ακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο μέσο έχει αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμά του, πως οι πρακτικές για τις οποίες ελέγχεται ο Μ. Κεφαλογιάννης «αποτελούν κοινή πρακτική στους ευρωβουλευτές», γεγονός που εξηγεί τους χαμηλούς τόνους με τους οποίους αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του, αλλά και την μη άρση της ασυλίας του για την υπόθεση τον περασμένο Οκτώβριο.