Όπως αναφέρει το BBC, το βράδυ της Τρίτης η συμφωνία που προτείνει η Μέι για το Brexit απορρίφθηκε εκ νέου και μάλιστα με πολύ καθαρό τρόπο, καθώς 391 (ανάμεσα τους και 75 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών) ψήφισαν κατά της συμφωνίας, ενώ μόλις 242 ψήφισαν υπέρ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας η Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ είχαν καταλήξει σε κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία που αφορούσαν το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία ( μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου ) και την Ιρλανδία ( μέλος της ΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο συμβιβασμός αφορούσε στο θέμα του backstop στα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας και έδινε τη δυνατότητα στο Λονδίνο να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή σκληρών συνόρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε η Μέι, η ΕΕ εγγυάται ότι «δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον».

Η απογοήτευση της Μέι και το μήνυμα του Κόρμπιν

Όπως αναφέρει ανάλυση του Guardian, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά αναπάντεχο μπορούσε να χαρακτηριστεί για την πρωθυπουργό, που ωστόσο ήλπιζε ότι με «μανούβρα» της τροποποιημένης συμφωνίας θα μπορούσε να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα στο βρετανικό κοινοβούλιο και να «μαλακώσει» το κλίμα στο στρατόπεδο των Συντηρητικών.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη γιατί μας δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία να αλλάξουμε το κλίμα και να σεβαστούμε την επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού. Ωστόσο, δεν τα καταφέραμε. Έχω επίγνωση για το χρέος μου ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Γνωρίζω την πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να προξενήσει η αποχώρηση μας χωρίς συμφωνία».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που από το βράδυ της Δευτέρας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την μερικώς τροποποιημένη συμφωνία, κάλεσε την πρωθυπουργό να αντιληφθεί πως η συμφωνία της με την ΕΕ έχει ηττηθεί κατά κράτος.  «Η κυβέρνηση γνώρισε ακόμα μια ήττα από τη συντριπτική πλειοψηφία. Πρέπει να αποδεχτεί πως η συμφωνία που προωθεί είναι απολύτως τελειωμένη και δεν έχει τη στήριξη της Βουλής».

Δείχνει να συμβιβάζεται με την παράταση του Brexit η ΕΕ

Το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η δεύτερη απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας «αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου χωρίς συμφωνία». Παράλληλα, έδειξε πως η ΕΕ έχει αρχίσει να αποδέχεται το ενδεχόμενο να παραταθεί το άρθρο 50 και να μην ολοκληρωθεί το Brexit στις 29 Μαρτίου.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι δύσκολο να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι “27” της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία».

Η σημερινή ψηφοφορία

Σήμερα το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδας), οι βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αν επιθυμούν αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πρόταση που με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται αδύνατον να υπερψηφιστεί. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι την Πέμπτη οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παράτασης του άρθρου 50 που θα καθυστερήσει την ημερομηνία του Brexit.

Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για Brexit χωρίς συμφωνία

Η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, που έχει ταχθεί υπέρ του Brexit στις 29 Μαρτίου έστω και χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι , εν όψει της ψηφοφορίας για έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, θα δώσει στη δημοσιότητα οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία.