Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε σε ιταλική ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, έκανε μερικά θετικά πράγματα πριν ακολουθήσει το παράδειγμα του Αδόλφου Χίτλερ.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τον Μουσολίνι απάντησε: «Ο Μουσολίνι; Μέχρι να κηρύξει πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ και πριν προωθήσει τους ρατσιστικούς νόμους εναντίον των Εβραίων, με εξαίρεση το δραματικό περιστατικό του Τζιάκομο Ματεότι (εκπρόσωπος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην ιταλική Βουλή, που αποκάλυψε οικονομικά σκάνδαλα του καθεστώτος Μουσολίνι), έκανε μερικά θετικά πράγματα στη χώρα, δημιουργώντας υποδομές».

Ο Ταγιάνι προσπάθησε να υιοθετήσει τη λογική των ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως ο Μουσολίνι έκανε απαράδεκτα πράγματα, αλλά παράλληλα έκανε και έργα στην Ιταλία. «Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν είμαι φασίστας, ποτέ δεν υπήρξα φασίστας και δεν υιοθετώ την πολιτική του θεώρηση, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς έχτισε δρόμους, γέφυρες, κτήρια και ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας. Τα λάθος πράγματα που έκανε ήταν πολύ σοβαρά: Ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, επιτέθηκε στον Ταγιάνι και ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα ανέφερε. «Απίστευτες αναφορές του Ταγιάνι για τον Μουσολίνι. Πώς γίνεται ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φύση του φασισμού; Θέλουμε άμεσες διευκρινήσεις».


Εκτός του Μπούλμαν, ο Ταγιάνι δέχτηκε έντονη κριτική για τις δηλώσεις του και προσπάθησε να ανασκευάσει. «Πρέπει να ντρέπονται όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν όσα είπα για τον φασισμό. Υπήρξα πάντα αντιφασίστας και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτά αποτελούν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ιταλίας και της Ευρώπης».