Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει δημιουργώντας προβλήματα στην ποιότητα και στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης» είπε τονίζοντας ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2015, και αποτελεί το πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων, οι οποίοι έχουν λάβει υπόψη προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.

«Το σχέδιο είναι σε διαβούλευση, η συζήτηση είναι ανοιχτή, τα προβλήματα καταγράφονται και θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε το καλύτερο δυνατό κείμενο» τόνισε επισημαίνοντας πως αυτό θα προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό των αδικημάτων, των ποινών και των διαδικασιών. «Για παράδειγμα Διαπιστώσαμε προσφάτως ότι ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου φέρνει κατηγορούμενος με τον ίδιο αμείλικτο τρόπο τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», αλλά και τα «γάντια της καθαρίστριας». Πρέπει να βρεθούν να βρεθούν οι σωστές τομές», είπε και ζήτησε από όλες τις πλευρές να τηρήσουν στάση νηφαλιότητας και να μην διαστρεβλώνουν τα ζητήματα.

Όπως είπε όσα θέματα που έχουν να κάνουν με την πλημεληματοποίηση συγκεκριμένων κακουργημάτων ή σε σχέση με εγκληματικές οργανώσεις είναι ανοιχτά και έχουν ήδη τεθεί από το Υπουργείο ως προβληματισμοί προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με τις οποίες υπάρχει ανοιχτός διάλογος.

«Μετά από τόσες δεκαετίες αποσπασματικών τροποποιήσεων όλοι συμφωνούμε ότι έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε αυτή τη συζήτηση ώστε υπό αυτούς τους όρους να μπορούμε να προβούμε στην απαραίτητη μεταρρύθμιση» είπε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, που συγκροτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της «διαδικασίας των κωδίκων» και αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συστηματικότητα των προβλέψεών τους.

Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο κάθε νομοθετήματος ψηφίζεται στο σύνολό του, όπως διαμορφώνεται από τις εργασίες των ειδικών Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου (δικαστές, καθηγητές νομικής, δικηγόροι).

Στη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει τα σχέδια των Επιτροπών λειτουργούν ως βάση συζήτησης, αλλά όχι ως τελικά κείμενα προς ψήφιση από το Υπουργείο, αφού αμέσως μετά τη διαβούλευση, οι επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου για να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η διαβούλευση είναι μια ουσιαστική διαδικασία συζήτησης για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές επί των σχεδίων, η οποία τηρείται και αφορά ακόμη και τις προτάσεις του ίδιου του Υπουργείου προς τις ειδικές επιτροπές.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά.

Ειδικότερα, σε αυτή θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις Επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η Κυβέρνηση.

Άλλωστε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου προγραμματίζεται συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, για την Τρίτη 19/03/2019.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία των Προέδρων των Ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για τα σχέδια Νέου Ποινικού Κώδικα και Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Προσπάθειες να συσχετιστεί η επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και αντιπαράθεσης είναι αυτονοήτως θλιβερές. Η επιστημονική αρτιότητα και η ηθική ποιότητα των συμμετεχόντων στις Επιτροπές αποτελεί εξάλλου την ύψιστη δυνατή εγγύηση σχετικά».