Μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού (Sciences Po – Paris School of International Affairs), ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα λάθη που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αναφερόμενος στην ήττα τους, επισήμανε ότι δεν είχαν σταθμίσει σωστά τις ισορροπίες δυνάμεων. Τόνισε ότι η ήττα τους δεν ήταν ευθύνη του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς οι δανειστές είχαν θέσει ως στόχο να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Grexit θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».

«Πολύ καλύτερη η συμφωνία μετά το δημοψήφισμα»

Αναφερόμενος στον εκβιασμό του 2015 και την απόφαση του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως η συμφωνία που πέτυχαν με τους δανειστές ήταν καλύτερη από τη συμφωνία που τους είχε προταθεί πριν το δημοψήφισμα.

«Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα. Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη».