«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι, ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης. Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου διαμαρτυρόμαστε σε όλες τις ηπείρους. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα» λένε μαθητές-ακτιβιστές σε γράμμα που έστειλαν στην Guardian.


Οι κινητοποιήσεις των μαθητών ξεκίνησαν πέρυσι όταν μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία αποφάσισε μια Παρασκευή του Αυγούστου αντί να πάει στο σχολείο, να πάει να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή. Το κορίτσι αυτό ονομάζεται Greta Thunberg και έχει γίνει πια παγκοσμίως γνωστό καθώς έχει δημιουργήσει το διεθνές μαθητικό κίνημα Climatestrike και καθιέρωσε τις «Παρασκευές διαμαρτυρίας» ή αλλιώς το #FridaysForFuture.


Φωτογραφία της Greta από τον λογαριασμό της στο twitter. 

Η Greta αντιμετώπισε την παγκόσμια ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λέγοντας στους ισχυρούς αυτού του κόσμου ότι τους βαραίνει η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, ενώ λόγο είχε βγάλει και στο συνέδριο COP24 του ΟΗΕ για το περιβάλλον, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι αρκετά ώριμοι για να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

«Η βιόσφαιρά μας θυσιάζεται ώστε οι πλούσιοι σε χώρες όπως η δικιά μου να ζουν μέσα στις πολυτέλειες. Τα βάσανα των πολλών πληρώνουν τις πολυτέλειες των λίγων. Λέτε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας πάνω απ’ όλα, κι όμως τους κλέβετε το μέλλον μπροστά στα μάτια τους. Και αν μέσα σε αυτό το πολιτικό σύστημα είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις, τότε πρέπει μάλλον να αλλάξουμε το σύστημα» ήταν μερικά από τα συγκλονιστικά λόγια της μικρής κοπέλας που φαίνεται να εμπνέει πολλούς συνομιλήκους της.


Μαθητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη από την Greta, αφήνοντας για λίγο τις σχολικές αίθουσες για να διεκδικήσουν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.  


«Δυστυχώς τα παιδιά πρέπει να θυσιάσουν κάποιες μέρες μαθημάτων στο σχολείο για να ζητήσουν από τους ενήλικες να πράξουν αυτό που είναι σωστό. [Οι μεγάλοι] γνωρίζουν καλά τις συνέπειες που θα επιφέρει η ντροπιαστική τους αδράνεια τόσο στους ίδιους όσο και στις μελλοντικές γενιές. Αυτή η στιγμή πρέπει να γίνει μια στιγμή περισυλλογής για τους πολιτικούς μας. Αντί κάποιοι πολιτικοί να ασκούν κριτική στους μαθητές ότι “κάνουν κοπάνα”, ας αναρωτηθούμε καλύτερα γιατί τη γλιτώνουν οι κυβερνήσεις που κάνουν κοπάνα από τις ευθύνες τους για την κλιματική αλλαγή» λέει ο Kumi Naidoo, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία στέκεται στο πλευρό των μαθητών. «Λέμε συχνά στα παιδιά ότι είναι οι ηγέτες του αύριο. Αλλά αν [οι κυβερνήσεις] το αναβάλλουν συνεχώς για “αύριο”, ίσως πια να μην υπάρχει ένα αύριο για να ηγηθούν τα παιδιά».


Μήνυμα συμπαράστασης έγραψε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης:

«Διατυπώνω αυτές τις σκέψεις με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας, αλλά και του γονιού. Ελπίζοντας, ότι, οι μαθητές, οι δάσκαλοί τους, οι αρμόδιοι στους πολιτικούς θώκους, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της θα συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που μας απειλεί, προσβλέπουμε στη μαζική συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας της χώρας μας στο παγκόσμιο κάλεσμα του Climatestrike και χαιρετίζουμε τις  κινητοποιήσεις της νεολαίας όπου γης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για το οποίο πασχίζουμε, η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να διαπερνά και να εμπνέει το σύνολο της σχολικής ζωής και όλοι γνωρίζουμε το θετικό έργο των εκπαιδευτικών μας στον τομέα αυτόν.  Το δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι και οικολογικό σχολείο».

Οι μαθητές στην Ελλάδα συντονίζονται με το κίνημα για την κλιματική αλλαγή και θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (εδώ) και στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη (εδώ). Κινητοποιήσεις θα γίνουν όμως και σε άλλα μέρη της χώρας όπως στον Άγιο Νικόλαου Λασιθίου στην Κρήτη (εδώ) και την Αλεξανδρούπολη (εδώ). 

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Facebook του Climate Strike Greece.