Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε μέσω έκθεσης του από την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση, τονίζοντας πως οι πράξεις της δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αρκετοί δεξιοί και ακροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν να τερματιστούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.  Με την απόφαση αυτή καλείται η Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casus belli.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν τη θέση τους για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζήτησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία καλείται να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

Καταψήφισε η ΝΔ

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πήγε κόντρα στην πλειοψηφία και τάχθηκε κατά του παγώματος των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνουν, το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Οργισμένη αντίδραση από Τουρκία

Μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το Ευρωκοινοβουλίου», προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή δεν σημαίνει τίποτα για την Τουρκία. «Η εν λόγω συμβουλευτική απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για εμάς. Η στάση του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του διαλόγου, των σχέσεων και της αλληλεπίδρασης ΕΕ – Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρώην υπουργός για τις σχέσεις με την ΕΕ, Ομάρ Τσελίκ, επιτέθηκε στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κάνοντας λόγο για επικράτηση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς ιδεολογίας στις τάξεις του Ευρωκοινοβουλίου.

«Πρόκειται για μια ανάξια, άκυρη και άνευ κύρους απόφαση. Το Ευρωκοινοβούλιο, έρμαιο της ακροδεξιάς ιδεολογίας, απομακρύνθηκε από τη λήψη υποστηρικτικών αποφάσεων ανοικτών στην δημοκρατική εξέλιξη. Κοιτάει τον Κόσμο από το στενό παράθυρο της ακροδεξιάς. Δεν πραγματοποίησε ούτε μια επίσκεψη αλληλεγγύης στην τουρκική Βουλή και ότι ο Πρόεδρος της, μήνες μετά επισκέφθηκε την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου να συνεργάζονται με τους ηγέτες του πραξικοπήματος. Είναι γνωστός σε όλους ο ρατσισμός του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η εγγύτητα του συντάκτη της έκθεσης με τους υποστηρικτές των τρομοκρατών παρά με την δημοκρατία. Σας επιστρέφουμε την έκθεση όπως έχει. Κάθε φορά που θα βλέπετε αυτή την έκθεση θα θυμάστε πώς βήμα βήμα για μια ακόμη φορά παραδώσατε της Ευρώπη στους ρατσιστές».