Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του «που η συζήτηση αυτή γίνεται με τα έδρανα της βουλής να είναι άδεια», ενώ τόνισε πως «ακόμη και ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σελίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς».

Χαρακτήρισε «ολέθριες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως η απλή αναλογική και οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν έκανε «καμία πρόταση από την Κυβέρνηση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύγχρονη Παιδεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές».

Παραθέτοντας τις προτάσεις του κόμματος του, έκανε λόγο για αλλαγές  σε 59 άρθρα από τα 120, με έμφαση στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον. «Η Nέα Δημοκρατία κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση οκτώ παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

Στάθηκε για μια ακόμη φορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη χώρα που απαγορεύεται η ίδρυση τους μέχρι το 2030. «Η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η επόμενη Βουλή δεν θα δεσμεύεται από τη σημερινή και θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων προς αναθεώρηση. «Θέλω να επαναλάβω ότι η Ν.Δ. θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό».