Με αφορμή τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι επιτέθηκαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τονίζοντας πως παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια και στο μόνο που στοχεύουν είναι η εξουσία.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα ο βασικός άξονας των μέτρων που έφεραν όλες οι μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις, παρά την προσπάθεια που κάνουν για να φανεί ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα τους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του κατέληξε, από κοινού με τη ΝΔ, σε μικροβελτιώσεις στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, μακριά από τη συνολική κατάργησή του, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Περιορίζονται στην κατάργηση της πιο σύντομης προθεσμίας για την παραγραφή και αρνούνται την πρόταση του ΚΚΕ για την ουσιαστική άρση του συνόλου των εμποδίων, ώστε να διώκονται οι υπουργοί όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες και να μην εξαρτάται η δίωξή τους από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Παρά την προσπάθεια να υψωθούν δήθεν σινικά τείχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν κρύβεται η αγωνιώδης κοινή τους προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αναγκαία για το μεγάλο κεφάλαιο “σταθερότητα”. Γι' αυτό, παρόλο που δεν πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό -σημείο στο οποίο διαφωνεί η ΝΔ- είναι πιθανό να δούμε να ξεδιπλώνεται, για μια ακόμα φορά, η τέχνη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιστροφή της πραγματικότητας, όταν αυτή δεν τον βολεύει. Γιατί η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο κύριο παραμένει. Συμφωνούν στο να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα ο βασικός άξονας των μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων».

Η Φ. Γεννηματά ανάφερε πως οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού οδηγούν και πάλι σε πόλωση και διχασμό, παίζοντας κρυφτό και  μικροκομματικά παιχνίδια πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.

«Δυστυχώς, ήδη από την πρώτη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος έως και σήμερα παρακολουθήσαμε την ίδια κενή αντιπαράθεση. Ένα αληθινό «κρυφτό», μικροκομματικά παιχνίδια πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.  Αυτή είναι η πραγματικά οδυνηρή ιστορία αυτής της Αναθεώρησης, σε σκηνοθεσία και εκτέλεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Με αυτή τη φθηνή λογική προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα. Κι έτσι οδηγούν και πάλι σε πόλωση και διχασμό. Όπως στα πάντα, έτσι και εδώ, στην κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσα σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα, χωρίς το κύρος και την αίγλη που της πρέπουν, η συζήτηση γίνεται με υστεροβουλία, με ψεύτικα διλήμματα και ιδεολογικές ακροβασίες.

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να αντιδικεί με τον κ. Μητσοτάκη για να χτίζει ψευτοδιλήμματα. Μοιάζουν άλλωστε τόσο πολύ οι πολιτικές τους. Η Παλαιά Δεξιά της ΝΔ και η Νέα Δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά αυτό δεν είναι λύση για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας φεύγει, όχι άλλο δεξιά το τιμόνι. Χρειάζονται άμεσα προοδευτικές λύσεις για να αφήσει πίσω της τα μνημόνια η Ελλάδα».

Ο Σ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι η  συζήτηση για το Σύνταγμα «είναι δυστυχώς μια ακόμη απόδειξη ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα εξουσίας είναι πώς θα διαιωνίσουν τη δική τους εξουσία», επισημαίνοντας πως και τα δύο κόμματα έχουν αδυναμίες στις προτάσεις τους.

«Η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης».