Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι στην πρώτη ψηφοφορία πριν από ένα μήνα απέσυρε βουλευτές της, με αποτέλεσμα η ερμηνευτική δήλωση να λάβει μόνο 179 ψήφους, σημειώνοντας πως ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της με την Δικαιοσύνη.
 
«Ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει ιδέα τι λέει, είτε το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη» απαντά η Νέα Δημοκρατία στις κατηγορίες του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως η ερμηνευτική πρόταση είναι «ανούσια και νομικά ανυπόστατη».
 
«Η ΝΔ δεν απέσυρε κανέναν βουλευτή της. Ψήφισε σύσσωμη την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως άλλωστε πρώτος είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006 όταν ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αυτήν την αλλαγή, όπως και κανένας δεν ψήφισε μια ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.
 
«Ο λόγος που η ΝΔ δεν ψήφισε την ανούσια αυτή πρόταση είναι απλός. Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις. Επομένως ακόμη και αν περνούσε η πρόταση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό ούτε πόσο μάλλον ευρωπαϊκό» υπογραμμίζεται.
 
«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν απλά είπε σήμερα για ακόμη μια φορά εν γνώσει του ψέματα χωρίς βέβαια να τον ενδιαφέρει ότι ευτελίζει τη συζήτηση για μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η επίμαχη ερμηνευτική δήλωση, όριζε ότι το άρθρο 85 καλύπτει αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση και όχι επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, στοχεύοντας στα αδικήματα όπως η δωροδοκία, ώστε να μην εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του νόμου και να μην παραγράφονται. 
 
«Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης» ανέφερε ο Α. Τσίπρας, σχετικά με την υπόθεση Novartis, σημειώνοντας πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του».