Τουλάχιστον 49 νεκροί και 20 σοβαρά τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, σύμφωνα με το CNBC και το Russia Today. Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, την ώρα που προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί, εκ των οποίων 41 σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δράστες ήταν λευκός, φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ στο τέμενος. Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ, όπου έπεσαν νεκροί ακόμη επτά.


Ο ένας εκ των δραστών είναι ο 28χρονος Αυστραλός , Μπρέντον Τέραντ, περιέγραφε τον εαυτό του ως «απλό λευκό άνθρωπο», που εμπνεύστηκε από τον Νορβηγό δολοφόνο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, και ήθελε «να εκδικηθεί για τον θάνατο χιλιάδων που έχει προκληθεί από ξένους εισβολείς».

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της νεοζηλανδικής αστυνομίας, Μάικ Μπους, συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα: σε έναν άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική» και τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα. Ανακοίνωσε ότι η χώρα τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και γνωστοποίησε ότι οι συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τόνισε πως η επίθεση σημειώθηκε από ακροδεξιό βίαιο τρομοκράτηΣήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, φρίκη, αγανάκτηση κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη».

Σύμφωνα με  διεθνή ΜΜΕ, ο δράστης φέρεται να είχε γράψει το μανιφέστο «η μεγάλη αντικατάσταση» στο οποίο τάσσεται ανοικτά κατά των Μουσουλμάνων