Υπενθυμίζεται ότι η τοπική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής συμφερόντων LAFARGE-HOLCIM έλαβε την τελική άδεια το 2017 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει σκουπίδια, τα οποία, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, βάπτισε «εναλλακτικά καύσιμα. Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ βρίσκεται μόλις μερικές εκαοτντάδες μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης.

«Φαμελλε και Μπεο, ακούστε το καλά η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς για ανθρώπινες ζωές», «ούτε στον Βόλο, ούτε πουθενά, η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», «δεν είμαστε τσιφλίκι των πολυεθνικών, όχι στην καύση των σκουπιδιών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, σύμφωνα με το e-thessalia.gr

;Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αιτήματα των συγκεντρωθέντων, αφενός να σταματήσει η καύση rdf από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και αφετέρου να μην λειτουργήσει μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων srf στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου.

Αναφορικά πάντως, με την προ διημέρου αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μονάδα, που βάζει φρένο στην προοπτική υλοποίησης της, ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε μεν, πως πρόκειται για ένα θετικό γεγονός, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η χρονική συγκυρία που ανακοινώθηκε αυτή η γνωμοδότηση (δύο μέρες πριν το συλλαλητήριο) δημιουργεί καχυποψίες για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Αντίθετα, την υποστήριξαν δεκάδες φορείς, σύλλογοι, συλλογικότητες και άτομα όλων των ηλικιών. Χαιρετισμούς απηύθυναν – όπως είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων – εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Μετάλλου “Μ. Παπαρήγας” κ.α. Την κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Στο συλλαλητήριο έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

«Είμαστε κοντά στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την υγεία τους, για το περιβάλλον. Αυτός ο υπέροχος τόπος δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται από την καύση RDF, από τη δημιουργία εργοστασίου SRF, δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι της περιοχής να καλούνται να ζήσουν με τον καρκίνο. Η “Πλεύση Ελευθερίας” είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους για την αξιοπρέπειά τους, για τη ζωή των παιδιών τους, για την υγεία τους και το περιβάλλον. Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε ότι η διαπλοκή, τοπική και πανελλαδική και διεθνής, δεν θα αλώσει την τοπική κοινωνία του Βόλου» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Νίκος Χουντής, ανέφερε:

«Η παρουσία μου και των δυνάμεων της ΛΑΕ στο συλλαλητήριο, είναι για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται, συνεχίζεται για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται για να μη δοθεί άδεια για τη δημιουργία εργοστασίου SRF, οι τελευταίες αβέβαιες πληροφορίες ότι ενδεχομένως έχει «παγώσει» αυτή η άδεια δεν μας πείθουν. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και πιστεύουμε ότι ο βολιώτικος λαός και με αυτή την κινητοποίηση και με άλλες προσπάθειες, θα καταφέρει να δώσει ένα μήνυμα σε κυβερνήσεις ότι όσο δίνουν άδεια για τέτοιες διαδικασίες, θα βρίσκουν απέναντί τους τον βολιώτικο λαό και όσους συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν τον αγώνα, διότι ο αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων, είναι προτεραιότητα, είναι αναγκαιότητα και αυτή τελικά η αναγκαιότητα θα κερδίσει».