Η επίθεση του 28χρονου ακροδεξιού Τέραντ έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 50 ανθρώπων. Υπάρχουν ακόμα 34 τραυματίες, 12 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι Αρχές θεωρούν ότι ο 28χρονος δεν είχε συνεργούς, παρά το ότι υπήρξε επίθεση σε δύο τεμένη. Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Μάικ Μπους, δήλωσε ότι υπήρξε προσαγωγή τριών ανθρώπων, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν, δήλωσε ότι ήταν μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση  στο τέμενος αλ Νουρ. Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο περί οπλοκατοχής. «Δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε πως υπάρχει δουλειά να γίνει σχετικά με τον νόμο περί οπλοκατοχής. Θα υπάρξουν αλλαγές».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομίας της Ν. Ζηλανδίας, ο δράστης κατάφερε να δολοφονήσει 41 μουσουλμάνους στο πρώτο τέμενος, απ’ όπου βγήκε για να ανοίξει πυρ στη συνέχεια και εναντίον περαστικών στον δρόμο. Στη συνέχεια μετέβη με αυτοκίνητο στο δεύτερο τζαμί, όπου σκότωσε άλλους 7 ανθρώπους.

Ο 28χρονος είχε ανεβάσει στο twitter πολλές φωτογραφίες με αυτόματα όπλα και γεμιστήρες, καθώς και ένα λινκ που παραπέμπει σε 74σέλιδο μανιφέστο που είχε συντάξει, ισχυριζόμενος πως μάχεται κατά της «λευκής γενοκτονίας» που απεργάζονται οι «εισβολείς» μετανάστες και δη οι μουσουλμάνοι. Ως κίνητρά του εμφανίζει τη «δημιουργία ατμόσφαιρας φόβου» και την «υποκίνηση βίας» κατά των μουσουλμάνων, ενώ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για ακροδεξιούς εξτρεμιστές, όπως τον Νορβηγό ναζιστή τρομοκράτη Αντερς Μπρέιβικ, που δολοφόνησε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους το 2011.

«Στηρίζω πολλούς από όσους υψώνουν ανάστημα ενάντια στην εθνική και πολιτιστική γενοκτονία» γράφει χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζει πως είχε μια «σύντομη επαφή» με τον (φυλακισμένο) Μπρέιβικ, ο οποίος του έδωσε την «ευλογία» του για την επίθεση. Ισχυρίζεται ότι είχε προσχεδιάσει την επίθεση εδώ και δύο χρόνια, επιλέγοντας πριν από τρεις μήνες να χτυπήσει τα τεμένη στο Κράισττσερτς.