Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Δ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε για τις κατηγορίες που αποδίδονται στην κυβέρνηση για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής που φέρνουν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Απάντησε ότι πρόκειται για ανοησίες, καθώς στο σχέδιο προτείνεται ο διευθύνων εγκληματική οργάνωση να τιμωρείται βαρύτερα από εκείνον που τη συγκροτεί και από όποιον εντάσσεται σε αυτή αλλά με όριο την 10ετή κάθειρξη.

«Η ΝΔ λέει απλώς ανοησίες. Το νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα προέρχεται από πολυετείς εργασίες επιτροπών που στελεχώθηκαν από πρόσωπα τα οποία ορίστηκαν ακόμη και επί θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων και συνέχιζαν να εργάζονται και στην σημερινή επιτροπή. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν θεσμικούς φορείς (δικαστικές αρχές, Πανεπιστήμια, δικηγορικούς συλλόγους) έχοντας επιλεγεί ακριβώς για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους πορεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόταση τους είναι πρόταση προς όλους, δηλαδή και προς το Υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του εξαιρετικά σοβαρά όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν στην δημόσια διαβούλευση.

Ειδικά τώρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής να σας πω ότι στο σχέδιο προτείνεται ο διευθύνων εγκληματική οργάνωση να τιμωρείται βαρύτερα από εκείνον που τη συγκροτεί και από όποιον εντάσσεται σε αυτή αλλά με όριο την 10ετή κάθειρξη. Ήδη το Υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα προτείνει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ορισμένη επαύξηση ώστε να οδηγούμαστε σε ποινή ανώτερη, δηλαδή στα 10-15 έτη κάθειρξης.

Ωστόσο πρέπει να σας θυμίσω ότι ήταν επί της θητείας της ΝΔ που είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νέος όρος για την στοιχειοθέτηση εγκληματικής οργάνωσης, συγκεκριμένα ο ειδικός σκοπός του πορισμού οικονομικού οφέλους, πράγμα που θα οδηγούσε αντικειμενικά στην αθώωση όλων όσοι αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη κατηγορία στη δίκη της ΧΑ. Επομένως η ΝΔ θα πρέπει να προσέχει διπλά όταν κάνει μαθήματα στη σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στον ακροδεξιό χώρο που εκπροσωπείται από τη ΝΔ και τον προοδευτικό χώρο, που εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής, ενώ εκτίμησε πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

«Στις εθνικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια, δύο ανταγωνιστικές τάσεις. Από τη μια μεριά η τάση της κοινωνικής ισοπέδωσης, της συντριβής της εργασίας, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του αυταρχισμού που επιδιώκει να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα υιοθετώντας έναν ακροδεξιό, εθνικιστικό, φονταμενταλιστικό λόγο. Αυτή την τάση εκπροσωπεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη μεριά υπάρχει η κοινωνική τάση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της θέσης και της αμοιβής της εργασίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, της ρύθμισης και της επιβολής κανόνων στην αγορά. Αυτή την τάση εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση θα είναι φυσικά σκληρή και η αντιπαράθεση δύσκολη. Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει».

Η «αυτολεηλασία» του ΚΙΝΑΛ

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΚΙΝΑΛ για επιχείρηση λεηλασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζνακόπουλος υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ λεηλατείται από τον εαυτό του, καθώς πλέον έχει ταυτιστεί με τις θέσεις της Δεξιάς και τον νεοφιλελευθερισμό, όπως φάνηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως σας είπα, πρότεινε την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων που θέλουν να αντιπαρατεθούν με τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά. Η πρόταση αυτή ευδοκίμησε ακριβώς στο έδαφος που καλλιέργησαν η έξοδος από το Μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία και την κοινωνία αλλά και η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση αυτή αφορούσε όσους συμφωνούσαν με τους στόχους της. Το ΚΙΝΑΛ, όχι απροσδόκητα, δεν θέλησε να συμμετέχει καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης, όχι απλής σύμπλευσης, με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Το είδαμε αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πρεσπών όταν επέλεξε να υιοθετήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά για να αντιταχθεί Συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και από την εκπαίδευση μέχρι την αντεγκληματική πολιτική το ΚΙΝΑΛ έχει μετατοπιστεί στο δεξιό άκρο του φάσματος. Επομένως νομίζω ότι αυτός που λεηλατεί το ΚΙΝΑΛ, την ιστορική του παράδοση και καταγωγή είναι ο εαυτός του».