Στην εκλογή της φιλελεύθερης Ζουζάνα Τσαπούτοβα, σφοδρής επικρίτριας της κυβέρνησης της Σλοβακίας κατέληξαν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2018 μετά την δολοφονία του Σλοβάκου δημοσογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του, με την ίδια να περνά στον δεύτερο γύρο, όπου θα αντιμετωπίζει τον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς, στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η 45χρονη δικηγόρος κατάφερε στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου να συγκεντρώσει το 40,55% των ψήφων έναντι 18,66% για τον Σέφκοβιτς, τον οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα Smer- SD, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σλοβακίας με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 48,73%, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι. Σημειώνεται πως πλέον φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζεται ως αμελητέα υποψηφιότητα, αφού δημοσκοπήσεις την φέρνουν στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων.

Υπενθυμίζεται πως ήταν ο φόνος του 27χρονου ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του πέρυσι λίγο πριν προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις για κυβερνητική διαφθορά και σχέσεις μεταξύ Σλοβάκων πολιτικών και της ιταλικής μαφίας, που οδήγησαν τη Σλοβακία στις μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού πριν τρεις δεκαετίες. Οι διαδηλώσεις, με τη σειρά τους, οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του αρχηγού της αστυνομίας

Όπως αναφέρεται, θεωρείται δεινή ομιλήτρια, είναι υπέρ της πρόσβασης στη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και των διευρυμένων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, εκτιμώντας ότι ένα παιδί «θα ζήσει καλύτερα με δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου που αγαπιούνται», παρά σε ένα ορφανοτροφείο.

Ακόμη, η ίδια έχει πρωταγωνιστήσει στους αγώνες της περιοχής Πεζινόκ, όπου οι κάτοικοι αντιστέκονταν επί 14 χρόνια στην κατασκευή μίας μεγάλης ανοιχτής χωματερής, σε μια έκταση ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το 2013 κατάφερε να αναγκάσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας να δικαιώσει τους κατοίκους και να ακυρώσει την άδεια κατασκευής της χωματερής. Το 2016, η Ζ. Τσαπούτοβα τιμήθηκε με το βραβείο Goldman για το περιβάλλον, ένα είδος Νόμπελ για τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος.

Η 45χρονη δικηγόρος, που είναι το νο2 στην ιεραρχία του κόμματος Προοδευτική Σλοβακία αλλά δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, έχει ακόμη δεσμευτεί πως θα πολεμήσει για μια πιο αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σημειώνεται επίσης πως η ίδια έχει τη στήριξη του απερχόμενου φιλελεύθερου προέδρου Αντρέι Κίσκα αλλά και πολλών προσωπικοτήτων, όπως ο τραγουδιστής της ροκ Πάλο Χαμπέρα, ο οποίος βλέπει σε εκείνη «μια αγνή ψυχή».