Σύμφωνα με το Telesur, ο 54χρονος Λεονάρδο Γκάμπριελ Ερνάντεζ που εργαζόταν στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Canal Valle TV, είχε αντικυβερνητική ρητορική, ήταν αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής «El pueblo habla» («Ο λαός μιλάει»), ενώ εργαζόταν και στον ραδιοφωνικό σταθμό Globo.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δημοσιογράφος περπατούσε στον δρόμο για το σπίτι του, όταν τον σταμάτησε ένοπλος και άνοιξε πυρ εναντίον του, αφήνοντάς τον «σοβαρά τραυματισμένο». Ο Ερνάντες κατέληξε λίγο αργότερα, παρότι διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τα αίτια της επίθεσης.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ονδούρα, έγινε ο πρώτος δημοσιογράφος που δολοφονείται στην χώρα για το 2019, ενώ από το 2001, τουλάχιστον 75 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί. Η ίδια οργάνωση κατήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο πως 229 δημοσιογράφοι και δικηγόροι έχουν δολοφονηθεί στο ίδιο διάστημα, με το 90% των υποθέσεων να παραμένουν στο σκοτάδι. Σημειώνεται ακόμη πως αντίστοιχο ποσοστό ατιμωρησίας υπάρχει και για τις παραπάνω από 6.200 δολοφονίες γυναικών τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λατινοαμερικανών Δημοσιογράφων, από το 2009 και την εκλογή του Προέδρου, Μάνουελ Ζελάια, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι αντιμετωπίζουν εκτεταμένες απειλές και κινδύνους. Το ίδιο το αμερικανικό State Department έχει παραδεχτεί σε έκθεσή του το 2017 πως οι δημοσιογράφοι στην Ονδούρα «αυτολογοκρίνονται εξαιτίας του φόβου των σχέσεων του οργανωμένου εγκλήματος και των διεφθαρμένων κυβερνητικών αξιωματούχων».

Τέλος, το Παρατηρητήριο Βίας του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου καταγράφει τουλάχιστον 13 δολοφονίες ανά ημέρα το 2019, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, η αναλογία δολοφονιών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σαν Πέδρο Σούλα, είναι μεγαλύτερη από 80 ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που ξεπερνά κατά δέκα με είκοσι φορές τον διεθνή μέσο όρο.