Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ολλανδικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν μετά από ώρες ανθρωποκυνηγητού τον 37χρονο που σκότωσε τρία άτομα το πρωί της Δευτέρας σε τραμ στην Ουτρέχτη. Παρά το ότι υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο Τανίς είχε συγγενικές σχέσεις με τα θύματα, η ολλανδική αστυνομία αναφέρει πως δεν έχει εξακριβωθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Ουτρέχτης, Rutger Jeuken, τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενδοοικογενειακής κόντρας. Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης όσο δεν ξεκαθαρίζονται τα κίνητρα του δράστη.

Ωστόσο, ένας εκ των θείων του δράστη εκτίμησε πως τα κίνητρα του δεν ήταν πολιτικά ή θρησκευτικά. «Βλέποντας την κατάσταση του ανιψιού μου, θεωρώ ότι είναι μικρή η πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα», δήλωσε ο Μαχμούντ Τανίς στο πρακτορείο Anadolu και πρόσθεσε πως ο δράστης μπορεί να είχε «προσωπικά κίνητρα» για την επίθεση. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο δράστης είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, ενώ τοπικά μέσα μετέδωσαν πως είχε βαρύ ποινικό μητρώο.