Με αφορμή τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατη υπόθεση τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, ο Γ. Βασιλειάδης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο για τη γηπεδική βία, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι να καταλάβουν όλοι πως η πολιτεία δεν παίζει με τους νόμους.

«Προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τη γηπεδική βία στη χώρα μας ήταν η ατιμωρησία και η αίσθηση ατιμωρησίας. Με την άσκηση της ποινικής δίωξης ο εισαγγελέας μπορεί να στερεί το δικαίωμα πρόσβασης στα γήπεδα. Είχαμε οκτώ συλλήψεις και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Έχουν γίνει δύο επιπλέον ταυτοποιήσεις και συνεχίζεται η επεξεργασία του οπτικού υλικού για να οδηγηθούν όλοι στο φυσικό τους δικαστή. Το να νιώσουν ότι μπορεί να μην ξαναδούν την αγαπημένη τους ομάδα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Πρέπει να καταλαβαίνουν ότι η πολιτεία δεν παίζει. Όταν είναι η αστυνομία στο εσωτερικό των γηπέδων λέμε ότι δεν πρέπει να προκαλεί, όταν δεν είναι αναρωτιόμαστε πού είναι».

«Οι σεκιούριτι θα παραδίδουν στην αστυνομία χωρίς να συλλαμβάνουν»

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη βία στους αγωνιστικούς χώρους, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα βρίσκεται εκτός αγωνιστικών χώρων και θα παρεμβαίνει όταν αυτό είναι αναγκαίο, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και για τις δράσεις των σεκιούριτι. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως θα υπάρχει εκπαίδευση προκειμένου να παραδίδουν στην αστυνομία όσους προκαλούν επεισόδια, χωρίς πάντως να τους συλλαμβάνουν. Επισήμανε πως η διαδικασία εκπαίδευσης θα πάρει περίπου δύο χρόνια.

«Με τη ρύθμιση που προωθείται η αστυνομία θα βρίσκεται εκτός γηπέδων και θα παρεμβαίνει όταν χρειάζεται, θα υπάρξει ένας νέος κανονισμός για τους σεκιούριτι. Είμαστε στην τελική φάση επεξεργασίας της ρύθμισης, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε. Σημαντικό είναι ποιος πιστοποιεί και εκπαιδεύει τους σεκιούριτυ. Θα έχουν δικαίωμα όχι να συλλαμβάνουν αλλά να παραδίδουν στην αστυνομία τους ταραξίες, αυτό θα πάρει μία διετία για να πάμε στην πλήρη εφαρμογή του. Περιμένουμε όλοι να δούμε πώς άνοιξε η πόρτα για να γίνει το ντου, πού βρίσκονταν οι μονάδες ιδιωτικής ασφάλειας. Θέλει το συνολικό πλαίσιο αναμόρφωση».

Μίλησε για καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον οπαδικό πόλεμο

Σύμφωνα με τον Γ. Βασιλειάδη, σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα ξεφεύγουν από τον στενό οπαδικό πόλεμο, καθώς εμπλέκονται άνθρωποι που καθοδηγούν τους οπαδούς για λόγους μη αθλητικούς. Στάθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει από την αστυνομία σε λέσχες οπαδών και ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος του Grexit (δηλαδή ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) συνεχίζει να υφίσταται.

«Σε πολλές των περιπτώσεων ορισμένα πράγματα δείχνουν ότι ξεφεύγουν από τον στενό οπαδικό πόλεμο. Έχουμε επιθέσεις σε διαιτητές που δείχνουν διασύνδεση με διοικήσεις ομάδων. Ενδεχομένως υπάρχουν άνθρωποι που καθοδηγούν για λόγους που δεν είναι αθλητικοί. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, για την συγκεκριμένη κυβέρνηση αυτό είναι ξεκάθαρο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει αστυνομικές έρευνες συνδέσμους οπαδών. Το Grexit δεν έχει φύγει ποτέ από την ατζέντα. Η ΟΥΕΦΑ είναι σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση παρόλα αυτά ο κίνδυνος παραμένει με ευθύνες που βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων των τηλεοπτικών συμβολαίων ή και κατάργησής τους, απέκλεισε την πιθανότητα διακοπής του πρωταθλήματος και μίλησε για τον κίνδυνο διακοπής της τακτικής επιχορήγησης στο μπάσκετ καλώντας την ομοσπονδία και τον επικεφαλής της, Γιώργο Βασιλακόπουλο, να πάρει πρωτοβουλίες «για να προφυλάξει και να μην τραυματίζει το άθλημα».