Σύμφωνα με τους New York Times, η Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ότι ο 28χρονος ακροδεξιός «θα αντιμετωπίσει όλη την αυστηρότητα του νόμου» για τις δολοφονίες που διέπραξε σε τεμένη της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή. Η πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην αναφέρουν το όνομα του δολοφόνου καθώς αυτή ήταν η επιδίωξη του.

«Είναι τρομοκράτης, εγκληματίας και εξτρεμιστής. Ωστόσο, εγώ δεν θα αναφέρω το όνομα του όταν μιλώ για αυτόν. Σας εκλιπαρώ να κάνετε το ίδιο. Να αναφέρετε τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν και όχι το όνομα αυτού που τους πήρε τις ζωές. Αυτό που επιδιώκει είναι η φήμη, αλλά εμείς στη Νέα Ζηλανδία δεν θα του δώσουμε τίποτα, ούτε καν την αναφορά στο όνομα του».

Παράλληλα, μίλησε για τη γενναιότητα δύο ανδρών από το Πακιστάν κατά την επίθεση στο τέμενος Αλ Νουρ, του Ναμίμ Ρασχέντ, ο οποίος πέθανε προσπαθώντας να αφαιρέσει το όπλο από τον ένοπλο, και του Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος έριξε ένα μηχάνημα πληρωμής καρτών στο δράστη για να τον κυνηγήσει «και σίγουρα έσωσε πολλούς με την ανδρεία του».

Σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν για την εκδήλωση των πεποιθήσεων του 28χρονου στο διαδίκτυο και τη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να επέμβει πριν την επίθεση, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα σχόλια του τα έκανε σε κλειστές ομάδες στο Facebook, όπου το περιεχόμενο δεν ήταν προσβάσιμο σε μη μέλη, επισημαίνοντας πως «οι υπηρεσίες μας δεν παρακολουθούν κάθε δραστηριότητα στο Διαδίκτυο κάθε ώρα της ημέρας». Την ίδια στιγμή 30 τραυματίες από την επίθεση νοσηλεύονται, ενώ 9 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πολίτες παρέδωσαν οικειοθελώς τα όπλα τους

Μετά το χτύπημα κάποιοι από τους πολίτες της χώρας που έχουν άδεια οπλοκατοχής παρέδωσαν τα όπλα τους, σε μια συμβολική κίνηση. Μιλώντας στη New Zealand Herald, πολίτες δήλωσαν πως κατάλαβαν την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν τα όπλα αν πέσουν σε λάθος χέρια. Ένας από αυτούς, ο αγρότης Τζον Χαρτ, δημοσίευσε τη Δευτέρα τη φόρμα υποβολής για την παράδοση του όπλου του και εξήγησε τους λόγους.  «Μέχρι σήμερα ήμουν ένας από τους Νεοζηλανδούς που χρησιμοποιούν ημιαυτόματη καραμπίνα. «Το όπλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στη φάρμα σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Ωστόσο το ότι με βολεύει δεν είναι καλός λόγος για να ρισκάρω την κακή του χρήση».