Όπως αναφέρουν πληροφορίες της τουρκικής Ηurriyet, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Ερεγλί, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την «κατάλληλη ποινή» για τον 28χρονο ακροδεξιό Αυστραλό που την περασμένη Παρασκευή δολοφόνησε 50 ανθρώπους σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

«Δολοφόνησες με άθλιο και χυδαίο τρόπο 50 από τους αδερφούς μας που προσεύχονταν. Θα πληρώσεις για αυτό. Αν η Νέα Ζηλανδία δεν σε τιμωρήσει κατάλληλα, εμείς θα βρούμε τον τρόπο για να το κάνουμε», δήλωσε ο Ερντογάν προς τον δολοφόνο Μπρέντον Τέραντ.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να ανοίξει τη βεντάλια των ευθυνών προς την Ευρώπη, με πάτημα τις δολοφονίες στη Ν. Ζηλανδία, με αφορμή τη λέξη «Τουρκοφάγος» που φέρεται να αναγραφόταν στο όπλο του δολοφόνου. «Ακόμα και η λέξη που αναγραφόταν στο όπλο του τρομοκράτη μοιάζει με ομολογία σχετικά με τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από τη χώρα μας. Τι γίνεται λοιπόν; Μας απαγορεύουν να περάσουμε τα σύνορα του ευρωπαϊκού κομματιού της Κωνσταντινούπολης; Ποιος τολμά να αποφασίσει κάτι τέτοιο;».

Δήλωσε πως θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας για να τιμωρηθεί με την θανατική ποινή, τονίζοντας πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του αν αυτό δεν συμβεί. «Αν η Νέα Ζηλανδία δεν πράξει αυτό που πρέπει, τότε θα το κάνουμε εμείς. Στην περίπτωση αυτή θα κάνω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Ο τρομοκράτης πρέπει να τιμωρηθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο». Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός της χώρας έχει δηλώσει ότι ο δολοφόνος θα έρθει αντιμέτωπος «με όλη την αυστηρότητα του νόμου».

Με αφορμή τις δολοφονίες στη Ν. Ζηλανδία, ο Ερντογάν επανέφερε ευθέως το ζήτημα της θανατικής ποινής της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως είναι λάθος να μην εφαρμόζονται σε κάποιους από αυτούς που πήραν μέρος στην επιχείρηση πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Κάναμε λάθος όταν καταργήσαμε την θανατική ποινή. Γιατί; Την νύχτα της 15ης Ιουλίου  σκοτώθηκαν 251 συμπολίτες μας. Ακόμη και αν περάσουν την ζωή τους στη φυλακή, με πειράζει το γεγονός ότι πρέπει να τους ταΐζουμε. Εάν η Βουλή μας λάβει απόφαση για επαναφορά ου νόμου, σας λέω ότι εγώ θα την επικυρώσω».