Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή συμμετοχής του ουγγρικού κόμματος Fidesz στις διεργασίες του ΕΛΚ, με 190 ψήφους υπέρ της απόφασης και 3 ψήφους κατά. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από κεντροδεξιούς βουλευτές, το ΕΛΚ δεν θέλησε να ρισκάρει την εκδίωξη του Fidesz λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά.

Όπως αναφέρει το CNN, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι μέχρι νεωτέρας το κόμμα του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, δεν θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου και δεν θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για κομματικές θέσεις.

Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η κόντρα που ξέσπασε εντός του ΕΛΚ με αφορμή την κίνηση του κόμματος του Ορμπάν να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο αφίσες όπου παρουσιαζόταν  ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ μαζί με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος να χαμογελούν, ενώ στη λεζάντα αναγραφόταν «Έχετε επίσης το δικαίωμα να ξέρετε τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!». Οι αφίσες αυτές κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Μετά την «τιμωρία» από το ΕΛΚ, ο Ορμπάν έκανε λόγο για «κοινή απόφαση των δύο πλευρών» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την ακροδεξιά πολιτική που ασκεί. «Τους είπα ότι δεν πρόκειται να αλλάξω πολιτική, δεσμεύομαι από τις χριστιανικές αξίες και δεν θέλω τη μετανάστευση».

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι αφίσες με τον Γιουνκέρ και τον Σόρος έγιναν στο πλαίσιο ενημερωτικής και όχι προεκλογικής καμπάνιας. «Αυτό δεν το επιτρέπει ο νόμος. Έχω προσωπική άποψη, αλλά δεν ήταν προεκλογική εκστρατεία, αλλά μία ενημερωτική καμπάνια».

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίς, Ματέο Σαλβίνι και δήλωσε ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να σταματήσει αν υπάρξει πολιτική βούληση. «Παρουσιάσαμε μαζί αποδείξεις στους φιλελεύθερους και τους προσκείμενους στην Αριστερά ότι η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει ακόμη και στη θάλασσα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση».