«Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και ανηλίκων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε από τη βία και να κάνουμε κάθε προσπάθεια για την ένταξή τους», τονίζει η κ. Γεννηματά ενώ καλεί τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να προστατεύσουν τη ζωή, την τιμή και την ελευθερία για κάθε άνθρωπο που ζει στη χώρα.

«Να γκρεμίσουμε τα τείχη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Να χτίσουμε θεσμικό τείχος προστασίας για όλες τις ομάδες που κινδυνεύουν λόγω φυλής, γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Να στηρίξουμε τα θύματα και να πολεμήσουμε τους θύτες. Καμία ανοχή στην ακροδεξιά!», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά και σημειώνει ειδικότερα την εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στο Κερατσίνι την Πέμπτη 28 Μαρτίου .«Για να πούμε όλοι μαζί “STOP στην Ακροδεξιά”. Γιατί η ενότητα και η αποφασιστικότητα των δημοκρατικών πολιτών και κομμάτων είναι η προϋπόθεση για να κερδίσουμε», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την Ευρώπη σε σταυροδρόμι

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η 21η Μαρτίου, βρίσκει την Ευρώπη σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας και με την άνοδο της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων», αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η δική μας χώρα που έχει γνωρίσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τις ρατσιστικές της επιθέσεις και τη δολοφονία του Π. Φύσσα μπορεί, βέβαια, να εφησυχάζει. Ενώ, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, τμήμα της παραδοσιακής Δεξιάς δείχνει ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού ή ακόμα και υιοθετεί τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο», προσθέτει.

Στη συνέχεια, το κυβερνών κόμμα τονίζει ότι «οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και στα παιδιά τους, όπως και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, καταδεικνύουν γιατί η φετινή 21η Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό και για μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πρακτικές των διακρίσεων κάθε είδους, στο πλευρό όλων όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού». «Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν τον ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

KKE: Όλοι μαζί, Έλληνες – πρόσφυγες – μετανάστες εργαζόμενοι, να χτυπήσουμε το ρατσισμό στη ρίζα του.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, στον απόηχο και του αποτρόπαιου ρατσιστικού εγκλήματος στη Νέα Ζηλανδία, μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν και ενισχύουν το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Οι αιτίες αυτές έχουν “ονοματεπώνυμο”. Είναι ο καπιταλισμός και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, οι κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν κύματα προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους είτε θαλασσοπνίγουν, είτε “καλωσορίζουν”, είτε αφήνουν εκτεθειμένους στις φασιστικές συμμορίες.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που εφαρμόζει όλες τις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα άθλια hot spots των νησιών, μεταφέρει ανθρώπους σε ακατάλληλες δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, πετάει αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα διαμερίσματα κυριολεκτικά στο δρόμο.

Αυτή η πολιτική αξιοποιείται από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και άλλα φασιστοειδή, από διάφορους δήθεν “αγανακτισμένους” που εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, ακόμη και σε ανήλικα παιδιά, για να διαδώσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Ρατσιστικές μειοψηφίες θέλουν να εμποδίσουν τα παιδιά των προσφύγων να πάνε σχολείο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που στα λόγια καταδικάζει το ρατσισμό, φέρει τεράστιες, ιστορικές ευθύνες για τη διάταξη του σχεδίου Ποινικού Κώδικα που έδωσε στη δημοσιότητα, με βάση την οποία θα “πέσει στα μαλακά” η ηγεσία της κατ’ εξοχήν ρατσιστικής οργάνωσης των νεοναζί, της Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και διακρίσεων στη χώρα μας και καλεί σε κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, για:

  • Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα και μεταφορά στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
  • Ισότιμα εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές να υψωθεί τείχος απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό, ασπίδα αλληλεγγύης στα θύματα ρατσιστικής, εργοδοτικής, κρατικής βίας, στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όλοι μαζί, Έλληνες – πρόσφυγες – μετανάστες εργαζόμενοι, να χτυπήσουμε το ρατσισμό στη ρίζα του. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, τον πραγματικό αντίπαλο του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού».